Prihvaćena aplikacija BiH za članstvo u EU

Savet za opšte poslove EU, kojim je predsedavao delegirani ministar Vlade Slovačke, Ivan Korčok, prihvatio je zahtev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i poslao je nalog Evropskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.

Odluka je doneta nakon što je ocenjeno da su ispunjeni svi uslovi iz evropske agende neophodni za razmatranje aplikacije.

BiH je zahtev za članstvo predlala u februaru ove godine.

Savet je, naime, danas samo formalno zatražio od EK da podnese svoje mišljenje o zahtevu BiH za članstvo u EU.

To praktično znači da će BiH u narednom periodu dobiti set od nekoliko hiljada pitanja koja treba da odgovori, preneli su mediji u BiH.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da je davanje "zelenog setla" na aplikaciju BiH za članstvo u EU istorijski moment za evropski put i evropsku budućnost BiH.

Zvizdić kaže da je reč o zaključku s kojim će početi preme za dobijanje upitnika, što je jedna od najvažnijih faza u ovom procesu".

"Na ovoj fazi smo radili u proteklih 14 meseci. Ona je danas uspešno okončana i ovo je jedna od najpozitivnijih vesti za BiH, za sve građane Bosne i Hercegovine, za evropsku budućnost BiH, a posebno za mlade ljude koji će vrlo brzo živeti u BiH kao članici Evropske unije", dodao je Zvizdić, preneli su mediji u BiH.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара