Počelo suđenje kapetanu Draganu

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan izjasnio se da se apsolutno ne oseća krivim za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima tokom proteklog rata, za šta mu sudi Županijski sud u Splitu.

Nakon 20-minutnog čitanja optužnice Dragan Vasiljković je pred sudskim većem kojim predsedava sudija Damir Romac rekao da razume optužnicu, ali da se se apsolutno ne oseća krivim ni za jednu optužbu koju mu tužilaštvo stavlja na teret.

Prema optužnici Hrvatske, Vasiljković je odgovoran za zločine počinjene sredinom 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u februaru 1993. u Bruškoj kod Benkovca gde je, kako se tvrdi, mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Inače, početak suđenja Vasiljkoviću preti veliki broj inostranih i domaćih medija.

Suđenje Vasiljkoviću je označeno kao događaj visokog rizika, a on je u sud doveden uz velike bezbednosne mere.

U svom obraćanju Sudu, Vasiljković je rekao da je u zatvoru proveo 11 godina bez dokaza i bez presude. Optužnicu protiv njega nazvao je komičnom, bezočnom i bezobraznom.

"Ja sebe doživljavam kao branitelja moje domovine Jugoslavije i smatram uvredljivim da me se naziva agresorom", rekao je on.

Vasiljković je na sud doveden s "lisicama" na rukama, vidno mršaviji, a na ulasku u sudnicu nasmešio se publici u kojoj je uz novinare i nekoliko diplomata.

On je optužen da je kao zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

U optužnici stoji da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tokom februara 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tužilaštvo ga tereti i da je tokom jula 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tokom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano na beg, pljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Vasiljković je Hrvatskoj izručen u julu 2015. godine i nakon što je iz zagrebačke vazdušne luke kombijem doveden u Split smešten je u zatvor "Bilice".

Vasiljkovića koji ima srpsko i australsko državljanstvo zastupaju advokat Slađana Čanković i Tomislav Filakovac, a njegov predmet broji neverovatnih 40 hiljada stranica.

"Ja nisam počinio ratni zločin, zločin je počinjen prema meni i traje već 10 godina", rekao je Vasiljković.

Ovoga leta je zbog problema sa srcem nakaratko bio hospitaliziran u "KBC Split" gde mu je ugrađen stent.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво