Banjaluka ne odustaje od referenduma

Iz Republike Srpske dan nakon odluke Ustavnog suda BiH stižu jednoglasna reagovanja da 9. januar ostaje Dan Republike i da odluke Ustavnog suda BiH neće odgoditi referendum koji će biti održan 25. septembra. Istovremeno, visoki predstavnik Valentin Incko i američka ambasada pozivaju vlasti Republike Srpske da se uzdrže od sprovođenja referenduma. Saopštavaju da više nije reč o praznicima Republike Srpske, već o direktnom osporavanju državnog pravosuđa.

U zajedničkoj izjavi visoke predstavnice EU Federike Mogerini i komesara za proširenje EU Johanesa Hana navodi se da pitanje o Danu Republike Srpske ne bi trebalo i ne sme skrenuti pažnju BiH sa evropskog puta.

Dan nakon odluke Ustavnog suda BiH u Banjaluci uobičajen nedeljni dan. Ipak oni koji su izašli u šetnju komentarišu odluku o zabrani referenduma. Kažu da ih mnogo ne brine šta kaže Sarajevo jer 25. septembra odlučuju o svojoj sudbini.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponavlja da referendum nije ni protiv koga, da ovo nije referendum o secesiji, već o Danu Republike Srpske. Tu histeriju su, kaže, sami nametnuli. Tvrdi da je Ustavni sud BiH politički motivisan, da je pod političkim pritiskom pojedinih bošnjačkih političara, ambasada i Kancelarije visokog predstavnika.

"Taj referndum je samo u funkciji oslikavanja mišljenja naroda za važna pitanja i da to niko ne može da ignoriše pa ni Ustavni sud a pogotovo strane ambasade pa taman ona bila i američka. U svakom slučaju mi ćemo nastaviti sa implementacijom odluka Ustavnog suda nakon referenduma. Pojavićemo se u parlamentu i u njemu odlučiti na koji način će se adaptirati, odnosno prilagoditi onako kako oni traže Zakon o praznicima. U tom pogledu referndum treba posmatrati kao čin provođenja te odluke a ne suprotstavljanja bilo kome", rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodikov SNSD danas je potpuno obustavio medijsku kampanju za lokalne izbore koji se održavaju samo sedam dana nakon referenduma. Sav svoj zakupljeni medijski prostor ustupili su Komisiji za provođenje referenduma da bi što bolje informisali građane. Isto predlažu i drugim strankama.

Da će institucije Republike Srpske morati da zauzmu stav o odluci Ustavnog suda BiH, smatra Mladen Ivanić srpski član Predsedništva. Poštovaće odluku republičkog Parlamenta i ako ostane ovako kako jeste, kaže ide na referendum.

"I ko god misli da je time nešto dobio, tu pre svega mislim na kolegu Izetbegovića koji ništa nije dobio. Naprotiv, nasilnim teranjem BiH ona se sve više ruši. Ko god misli da će na silu terati srpski narod da odustane od datuma i događaja koji su njemu bitni strašno greši", kaže srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Da će Milorad Dodik odustati od referenduma nada se Bakir Izetbegović. Poručuje mu da nakon odluke Ustavnog suda BiH o uvođenjeu privremene mere nastavak aktivnosti na organizovanju referenduma predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma i krivično delo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво