Ivanić: Gotovo nemoguće odustati od referenduma u RS

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio da bi potvrđivanje odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske bilo "dolivanje ulja na vatru" i da bi u takvoj situaciji u BiH "moglo biti svega".

Posle sastanka s Draganom Čavićem, predsednikom skupštinskog Odbora za politiku, pravosuđe i upravu, Ivanić je rekao da je "gotovo nemoguće odustati od referenduma, a do sada to niko nije ni predložio".

Ivanić je ocenio da to što će Ustavni sud sutra razmatrati zahtev Narodne skupštine RS da preispita svoju odluku iz novembra prošle godine, kada je proslavu Dana RS 9. januara proglasio neustavnom i diskriminatorskom, ne znači da je Ustavni sud promenio svoj stav, jer bi kasnije mogao ponovo doneti istu odluku o neustavnosti Zakona o praznicima RS.

Ivanić je rekao da se s velikom pažnjom čeka sutrašnja sednica Ustavnog suda BiH, dodavši da su moguća dva rešenja u vezi s najavljenim referendumom o Danu RS.

Prvo je da Ustavni sud BiH prihvati razmatranje zahteva Narodne skupštine RS za preispitivanje svoje odluke o neustavnosti Zakona o praznicima u ovom bosanskom entitetu, što bi doprinelo smirivanju prilika, ocenio je Ivanić.

Prema njegovim rečima, druga opcija je da se dobije zahtev parlamenta RS i da Ustavni sud donese privremenu meru zabrane održavanja referenduma, što bi dodatno zaoštrilo situaciju u BiH.

"Drugi scenario bi bio izrazito rizičan i išao bi na neviđeno pogoršavanje prilika. Nadam se da će Ustavni sud BiH imati razuma i doneti razumnu odluku", istakao je Ivanić.

Srpski član Predsedništva BiH je izrazio nadu da će se pronaći rešenje koje će omogućiti da 9. januar ostane praznik RS, koji će slaviti Srbi i ostali građani ovog bosanskog entiteta, dodavši da je pitanje Dana Republike pitanje elementarnog nacionalnog dostojanstva i ponosa.

Ivanić je još rekao da u takvoj atmosferi traje i kampanja pred lokalne izbore zakazane za 2. oktobar, navodeći da se među građanima pojavio strah i nesigurnost.

Srpski član Predsedništva BiH je istakao da u BiH neće biti rata i da nema razloga za strah, ocenivši da su za stabilnu političku situaciju potrebni odgovorni političari.

Ivanić je na kraju rekao da mu je drago da je došlo do smirivanja negativne retorike u Hrvatskoj posle izbora, ocenivši da će to doprineti poboljšanju prilika u regionu, što je interes i BiH i RS.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво