Utvrđen broj glasača u RS – 1.219.399 građana

Predsednik Republičke komisije za održavanje referenduma o Danu RS Siniša Karan izjavio je da je komisija uspela da napravi centralni birački spisak za sprovođenje referenduma, nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) odbila da dostavi biračke spiskove za ovaj bosanskohercegovački entitet.

"To je veliki poduhvat. CIK nas je odbio, ali mi smo napravili svoj glasački spisak i na to smo veoma ponosni... Taj spisak će biti relevantan, pogotovo u odnosu na spisak CIK-a koji ima manjkavosti", kazao je Karan novinarima posle sednice Komisije.

On je dodao da je tako utvrđen tačan broj glasačkog tela u RS, koje iznosi 1.219.399 građana.

"Sve ustanove su nam dostavile potrebne podatke da bi mogli da napravimo glasački spisak. MUP RS je u tom poslu najviše pomogao", kazao je Karan.

On je dodao da je pripremljen glasački materijal, koji će uskoro biti odštampan, a potom distribuiran gradskim i opštinskim izbornim komisijama.

Narodna skupština RS je donela odluku da se 25. septembra održi referendum o Danu republike, nakon što je Ustavni sud BiH u novembru prošle godine naložio RS da promeni Zakon o praznicima, jer je, kako su obrazložili, proslava Dana RS 9. januara neustavna i diskriminatorska za građane RS koji nisu Srbi.

Na taj dan RS slavi i svoju krsnu slavu - Svetog arhiđakona Stefana.

CIK BiH je odbila da RS dostavi biračke spiskove, navodeći da je Republička komisija za sprovođenje referenduma nije ovlaštena da traži te spiskove.

Komisija se žalila Apelacionom veću Suda BiH, ali je njena žalba odbijena.

Karan je najavio da će na odluku Apelacionog veća Suda BiH biti upućena žalba Ustavnom sudu BiH, ocenivši da se u ovom slučaju radi i o direktnom kršenju Konvencije o ljudskim pravima i slobodama.

On je kazao da će građani distrikta Brčko, koji imaju državljanstvo RS, moći da glasaju u Donjem Žabaru i na teritoriji opštine Bijeljina, pošto je supervizor za Brčko i zamenik visokog predstavnika Brus Berton zabranio održavanje referenduma o Danu RS na teritoriji distrikta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи