EU: Snažno ojačati granice Bugarske zbog ilegalnih migranata

Na predstojećem susretu vođa Evropske unije se očekuje dogovor o snažnoj konkretnoj pomoći članica Bugarskoj da se ojača bugarsko-turska granica i time spreči sve veći priliv ilegalnih migranata, koji nastoje da, naročito preko Srbije, ali i Makedonije i Rumunije, dođu pre svega u Nemačku i Austriju.

Opipljiv plan za upućivanje graničnih policajaca, snaga i opreme članica EU za pomoć bugarskim vlastima da naprave rampu na svojim granicama prema Turskoj, liderima 27 zemalja Unije u petak će u Bratislavi podneti predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, što je hitno zatražila i vlada u Sofiji.

U predlogu koji je uputio čelnicima država EU, Tusk podvlači da se mora zajamčiti da "EU granice nikad više ne budu oborene talasom nekontrolisane migracije kao 2015. godine" i da se "dalje smanji priliv ilegalnih migranata".

Obezbeđenje spoljnih granica Unije, trajno zaustavljanje ilegalnih migranata i razbijanje terorističkih mreža su među ključnim ciljevima samita EU, jer se smatra da je to jedan od ključnih uzroka nezadovoljstva, straha i nepoverenja građana Unije u njenu sposobnost da zaštiti Evropu.

Zvaničnici u Savetu ministara u Briselu su agenciji Beta rekli da će to bez sumnje, uz najnoviju zamašnu finansijsku pomoć Grčkoj za zbrinjavanje izbeglica, pomoći i Makedoniji i naročito Srbiji da spreče navalu ilegalnih imigranata iz Turske, a preko Bugarske.

Ovi izvori su dodali da su o tome razgovarali nedavno i srpski i bugarski premijeri Aleksandar Vučić i Bojko Borisov.

Takođe su dodali da i odluka srpskih vlasti da na granicu s Bugarskom pošalju vojna i policijska pojačanja, potvrđuje ozbiljnost situacije s migrantima koje, posle zatvaranja grčko-turske granice, sve češće preko Bugarske i Libije krijumčare mreže organizovanog kriminala i delom teroristička Islamska država, što su potvrdili bezbednosni izvori EU.

Tuskov predlog je sačinjen na osnovu konsultacija s većim brojem vlada EU i s jasnim ciljem da Bugarskoj što pre bude upućena "opipljiva, operativna pomoć u graničnim policajcima i opremi da spreči novu navalu migranata iz Turske".

U prvih šest meseci ove godine je 14.000 ilegalnih migranata zaustavljeno na bugarskim granicama, a cele 2015. ih je bilo 21.000.

Predsednik Evropskog saveta je predočio da mu je cilj da evropske vođe privoli na opipljive brze mere kojima će na spoljnim granicama EU svi, bili oni građani Unije ili ne, biti temeljito provereni i kad je reč o bazama podataka o teroristima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи