Noć strepnje u Skoplju

Tlo u Makedoniji se ne smiruje. Posle jučerašnjeg zemljotresa jačine pet jedinica Rihterove skale, novi potres jačine 4,8 osetio se večeras. Iako nema panike u gradu, meštani su šokirani. Posebno oni sa visokih spratova, gde se svaki potres oseća još više. Zato su mnogi prethodnu noć proveli kod svojih rođaka, u kućama i prizemlju.

Od specijalnog izveštača RTS-a 

Panike u Skoplju nema, iako meštani nisu mirni. Svi su na ulicama - mlađi jer su krenuli u grad, a stariji jer su uplašeni. Oni se bolje sećaju strašnog zemljotresa iz 1963. godine kada je ovde poginulo više od 1.000 ljudi.

Oko 100 ljudi se javilo lekaru zbog lakših povreda, a materijalnu štetu prijavilo je oko 300 domaćinstava.

Najjači potres u ovom talasu 5,3 jedinica Rihterove skale, pogodio je Skoplje juče u 15.10 sati.

Prvi, jačine oko četiri stepena, probudio je Skopljane u nedelju ujutru nešto pre sedam sati.

Tlo se, međutim, ne smiruje. I danas nekoliko potresa, oko podneva, zatim dva sata kasnije (jačine 3,7) i najjači danas nešto pre 20 sati od 4,8 jedinica Rihterove skale.

Iako nema panike u gradu, meštani su šokirani. Posebno oni sa viših spratova, gde se svaki potres oseća još više. Zato su mnogi prethodnu noć proveli kod svojih rođaka, u kućama i prizemlju.

Vlasti apeluju na meštane da ne beže iz grada, jer tvrde da su posle razornog zemljotresa 1963. godine svi objekti građeni tako da mogu da izdrže i mnogo jače potrese.

U Institutu za seizmologiju u Skoplju se nadaju da je jučerašnji potres od 5,3 stepena bio glavni, i da se jači neće dogoditi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво