Izborna komisija: Vodi HDZ

Prema preliminarnim informacijama hrvatske Državne izborne komisije, na vanrednim parlamentarnim izborima vodi HDZ - sa osvojenim 61 mandatom. Za njima je SDP sa 54 mesta u Saboru. Most ostaje treća snaga sa 12 od 151 poslaničkog mesta.

02.00 - Nepromenjeni rezultati i na osnovu 93,27 odsto obrađenih biračkih mesta, objavljeno na sajtu Izborne komisije. HDZ vodi za sedam mandata u odnosu na SDP.

01.00 - Izborna komisija: HDZ dobio 61, SDP 54, Most 12, a "Živi zid" osam mandata, pokazuju rezultati na osnovu 84 odsto obrađenih biračkih mesta.   

00.30 - Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević dobili su najviše glasova u 12. izbornoj jedinici gde se biraju poslanici sa liste nacionalnih manjina. Pupovac vodi sa 83,21 odsto glasova, na osnovu 62 odsto prebrojanih. 

00.00 - Rezultati sa 67 odsto obrađenih biračkih mesta pokazuju da je HDZ osvojio 62, SDP 53, a Most 12 mesta u Saboru, objavila Izborna komisija a preneo RTL.

23.00 -  Prema 47 odsto obrađenih biračkih mesta, HDZ ima 61 mandat, SDP 54 mandata, Most 12, a "Živi zid" osam mandata, objavila je Izborna komisija, javlja RTL.

22.00 - Prvi rezultati Državne izborne komisije, na osnovu 25 odsto obrađenih biračkih mesta: HDZ 62 mandata, SDP 52 mandata, Most 13, "Živi zid" sedam, HDSSB i Milan Bandić po dva mandata. U sedištu HDZ-a slavlje uz uzvike "pobeda, pobeda".

21.00 - Narodna koalicija SDP-a i HDZ sa partnerima imaju po 57 mandata, pokazuju rezultati anketa koje obuhvataju izlaznost do 19 časova. Mostu bi trebalo da pripadne 12 mandata.

20.00 - Formiranje vlade neizvesno, čekaju se konačni rezultati. U Sabor ulazi "Pametno" sa jednim mandatom, javlja RTL.

19.30 - Neizvesni rezultati prema prvim izlaznim anketama - SDP za jedan mandat ispred HDZ-a, javlja izveštač RTS.  

Preliminarni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj pokazuju da je najviše mandata osvojila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) sa partnerima.

Prema rezultatima na osnovu 93,27 odsto obrađenih biračkih mesta, HDZ sa partnerima ima 61 mandat (zajedno sa dijasporom), Narodna koalicija SDP 54, a Most 12 mandata, javlja HRT.

"Živi zid" osvojio je osam mesta u Saboru, IDS (Istarski demokratski sabor) četiri, Milan Bandić dva, a HDSSB (Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje) i Nezavisna lista Željka Glasnovića za sada imaju po jedno poslaničko mesto.

Prema prvim rezultatima, koje je Izborna komisija objavila u 22 časa, HDZ je vodio za 10 mesta u odnosu na SDP.

Iako ovi rezultati nisu konačni, u HDZ-u uveliko slave.

Lider HDZ-a Andrej Plenković izjavio je da je siguran da će ta stranka imati priliku da formira novu, stabilnu, evropski orjentisanu vladu. U sedištu stranke poručio je da su otvoreni za saradnju sa strankama koje su im bliske. Prethodno je generalni sekeretar HDZ-a Goran Jandroković izjavio da su spremni za razgovore sa drugim strankama, pre svega Mostom.

Predsednik Socijaldemokratske partije Zoran Milanović izjavio je da Hrvatskoj treba stabilna vlada, ali da se još ne zna ko će je formirati.

"Poslednjih osam meseci imali smo nestabilnu vladu. Dali smo sve od sebe, učinili sve da motivišemo ljude da izađu na birališta, ali očito smo mogli bolje. Pričekajmo do jutra rezultate", rekao je Milanović tokom obraćanja u izbornom štabu Narodne koalicije.

Lider Mosta Božo Petrov poručio je da se Most neće cenjkati i neće odustati od svojih sedam uslova postavljenih u predizbornoj kampanji levim i desnim strankama za formiranje postizborne koalicije i buduće hrvatske vlade. Naveo je da počinje da teče rok od pet dana, ali nije precizirao na šta se taj rok odnosi.

Prethodno su objavljeni rezultati izlaznih anketa, na osnovu izlaznosti do 19 časova, prema kojima su i Narodna koalicija oko SDP-a i HDZ osvojili po 57 mandata. Kao "treća snaga" navodio se Most sa ukupno 12 mandata.

Najveće iznenađenje je, navodi RTL, "Živi zid" kojem je, prema anketama, pripalo sedam poslaničkih mesta. Za IDS (Istarski demokratski sabor) ankete su predvidele tri poslanička mesta, za Milana Bandića dva, dok HDSSB (Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje) i "Pametno" osvajaju po jedan mandat, pokazuju ankete.

Dok se čekaju konačni zvanični rezultati, prave se izborne matematike.

Najstabilniju vladu mogla bi da formira takozvana Velika koalicija, odnosno Narodna koalicija i HDZ. Prvi korak je definitivno na HDZ-u i SDP-u da li će uspeti da dogovore vladu sa manjim strankama, ili će ići u veliku koaliciju ili će biti novih izbora.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da će ko god bude želeo da pregovara sa tom strankom imati težak zadatak, s obzirom na izjave koje su pratile predizbornu kampanju.

Što se tiče izlaznosti, do 16.30 ona je bila 37,5 odsto, ššto je gotovo 9,5 procenata manje izašlih birača nego na redovnim parlamentarnim izborima pre 10 meseci, pokazuju podaci Državne izborne komisije od 17 časova.

Generalni konzul Hrvatske u Subotici Velimir Pleša izjavio je da je 276 hrvatskih državljana u Vojvodini iskoristilo glasačko pravo i da je glasanje prošlo bez incidenata i problema. Glasalo je za oko 120 birača manje nego na prošlim izborima, prenosi Hina

Tokom izbornog dana organizacija "Gong" objavila je da je onemogućivano glasanje pripadnicima nacionalnih manjina u Sisku i Zagrebu, a reagovala je i hrvatska Državna izborna komisija nakon što je predsednica Kolinda Grabar Kitarović koristila mobilni telefon tokom glasanja.

Vanredni izbori u Hrvatskoj raspisani su svega 10 meseci od održavanja prethodnih, nakon afere zbog koje je tadašnji predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko 21. juna podneo ostavku na čelo HDZ-a.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво