EU izdvaja 115 miliona evra za migrante u Grčkoj

Evropska unija saopštila je da će izdvojiti dodatnih 115 miliona evra pomoći Grčkoj za zbrinjavanje velikog broja migranata koji borave na njenoj teritoriji, posle objavljivanja izveštaja o nepovoljnim uslovima u kojima žive.

Suma od 115 miliona evra namenjena je "poboljšanju uslova života izbeglica u Grčkoj" tokom naredne zime, obnovi postojećih i izgradnji novih prihvatnih centara i pomoći maloletnim izbeglicama bez pratnje, rekao je evropski komesar za humanitarnu pomoć Hristos Stilijanides.

Odluka Evropske komisije o dodatoj pomoći usledila je posle objavljivanja izveštaja nevladine organizacije Hjuman rajts voč, u kojem se navodi da se deca izbeglice u Grčkoj drže u "produženom pritvoru".

HRV je takođe zatražio od EU da preduzme konkretne mere u tom slučaju i naveo da se maloletni migranti "nedeljama i mesecima" drže u nezdravim uslovima u malim i pretrpanim ćelijama", a da je prosečno trajanje pritvora oko 40 dana.

U izveštaju se dodaje i da je u prvih šest meseci ove godine zatvoren 161 maloletni migrant i da je u istom periodu u Grčku ušlo 3.300 ljudi.

Više od 850.000 migranata stiglo je prošle godine na grčka ostrva Lezbos, Samos, Kos, Hios i Leros preko Egejskog mora iz Turske.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво