Bukte požari na Tasosu, evakuisana dva sela

Četiri požara zahvatila su od jutros grčko ostrvo Tasos, nakon čega su evakuisana dva sela. Jedan vatrogasac teže povređen. Konzul Srbije u Solunu Siniša Pavić kaže za RTS da su svi požari na Tasosu pod kontrolom i da turisti iz Srbije nisu ugroženi.

Udari groma izazvali su požare na više mesta na ostrvu, kaže za RTS konzul Srbije u Solunu Siniša Pavić. 

"Tu vatru je u toku dana vetar proširio u pravcima naseljenih mesta u unutrašnjnosti ostrva ali je na dovoljnom rastojanju od turističkih centara. Po oceni lokalnih vlasti, predstavnika agencija i pripadnika naše dijaspore na ostrvu sa kojima smo u kontaktu, to ne ugrožava naše turiste na ostrvu iako ima štete. Uznemirenost je pojačana ogromnom količinom dima i pepela koji se od svega toga oslobađa. Nismo primili poziv ni od jednog našeg turiste na Tasosu", napominje Pavić. 

Dodaje da požari traju i da su pod kontrolom, a da gašenje otežava vetar koji i dalje duva.

"Očekujemo da tokom večeri, padom temperature, njihovo gašenje bude uspešnije. Angažovane su ozbiljne jedinice protivpožarne zaštite Grčke i imajući u vidu ranija iskustva, očekujemo da to bude brzo rešeno", kaže Pavić. 

Prema navodima grčkog sajta Grik reporters, grom je udario u četiri oblasti - Rahoni, Prinos, Alikes i Limenarija.

Vatra je izbila u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, skoro istovremeno, prenose lokalni mediji.

U gašenju požara učestvuje 106 vatrogasaca iz Kavale i Elefterupolija sa 37 vozila, kao i 53 planinara. Jedan od vatrogasaca je prilikom gašenja vatre zadobio teže povrede, javlja grčka Gazeta.

Evakuisana su sela u oblasti Prinos i Kazaviti, kao i manastir Svetog Pantelejmon, javljaju lokalni mediji.

Strahuje se da bi vatra mogla da se proširi, prenosi sajt Grik reporters.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво