Sobotka: Tužićemo Mađarsku ako ne primi migrante

Austrija će tužiti Mađarsku ukoliko ta zemlja odbije da primi natrag migrante koji su, prema propisima Evropske unije koji se od prošle godine uglavnom ignorišu, trebalo da traže azil u prvoj članici Unije u koju uđu, izjavio je austrijski ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka.

Austrijski i mađarski zvaničnici navode da je situacija sa migrantima uglavnom pod kontrolom, godinu dana nakon što je njihova zajednička granica u jednom trenutku bila ključna tačka masovnog priliva izbeglica u Evropu, koji su uglavnom želeli da dođu do Nemačke, preneo je Rojters.

Zemlje centralne i istočne Evrope, uključujući Mađarsku, usprotivile su se bilo kakvim pokušajima EU da primora članice da prihvati natrag neke migrante ili da usvoji kvotu za smeštaj izbeglica.

"Na snazi je Dablinski sporazum, prema kojem se izbeglice šalju u državu EU u koju su prvu ušle", rekao je Sobotka i dodao da je Unija zadužena za primenu tog sporazuma, kao i da će države koje konstantno krše te propise morati da očekuju zakonske posledice.

"U takvim slučajevima Austrija će morati da podigne tužbu. Beč mora da obezbedi da EU deluje u skladu sa zakonom i tačka", rekao je Sobotka u intervjuu za radio ORF, komentarišući to što Mađarska ne prihvata migrante koji joj se šalju natrag u skladu sa Dablinskim sporazumom.

Mađarska vlada je još ranije saopštila da Dablinski sporazum više ne važi.

Austrija je na početku izbegličke krize prihvatila veliki broj ljudi sa Bliskog istoka i iz Avganistana, ali je početkom godine pooštrila propise za azilante i uvela godišnje ograničenje broja zahteva za azil koje prihvata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво