O Danu RS Ustavni sud BiH ponovo 17. septembra

Ustavni sud BiH će 17. septembra preispitati ranije donetu odluku o neustavnosti obeležavanja 9. januara kao Dana Republike u RS, saopšteno je iz te pravosudne institucije.

Ustavni sud je, naime, novembra prošle godine odlučio da je održavanje referenduma u Republici Srpskoj neustavno i suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Narodna skupština RS je uputila Sudu zahtev za preispitivanje takve odluke.

Predsednik tog suda BiH Mirsad Ćeman kažže da, ukoliko Sud uvažži zahtev za reviziju odluke, to znači da bi ponovo bilo utvrđivano da li je 9. januar ustavan ili nije.

"Ako odlučimo da ima elemenata za preispitivanje i ako se usvoji zahtev za preispitivanje, predmet se vraća u fazu kao da ova odluka nije bila ni donesena", rekao je Ćeman.

Na pitanje da li bi u tom slučaju Ustavni sud ponovo morao da odlučuje o Danu Republike Srpske, Ćeman je odgovorio potvrdno.

Ukoliko bi Ustavni sud odbio zahtev Narodne skupšštine, to znači da bi odluka Ustavnog suda iz novembra proššle godine ostala na snazi, rekao je Ćeman, preneli su mediji u BiH.

Govoreći o zahtevima za reššavanje ustavnog spora između BiH i Republike Srpske, kao ššto je zahtev predsedavajućeg Predsednišštva BiH Bakira Izetbegovića, kojim se tražži da odluka o raspisivanju referenduma o Danu Republike bude stavljena van snage, Ćeman je rekao da, ukoliko bi Ustavni sud doneo privremenu meru, onda bi se sprovođenje referenduma o Danu RS obustavilo, dok Ustavni sud o tim zahtevima ne odluči u meritumu.

Narodna skupšština Republike Srpske donela je ranije odluku da raspišše referendum na kojem bi narod odlučio da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike – 9. januara.

Referendum je zakazan za 25. septembar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво