Izetbegović: RS ima pravo na Dan Republike

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da građani Republike Srpske imaju pravo na referendum, ali da tim referendumom ne mogu dovoditi u pitanje konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH. Glavni odbor O SDA Bakira Izetbegovića pozvao je Narodnu skupštinu RS da stavi van snage odluku o sprovođenju referenduma ili je, kako je saopšteno, u suprotnom nužna odlučna reakcija međunarodne zajednice kao upozorenje.

Bakir Izetbegović je u intervjuu za regionalnu TV1 Sarajevo, istakao da srpski narod u Republici Srpskoj ima pravo da slavi Dan Republike, ali da taj dan ne treba da vređa druge ljude.

Govoreći o podršci koju je u vezi sa referendumom u Srpskoj dao Dragan Čović, član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Izetbegović je ocenio da je politika njegovog hrvatskog kolege "na momente dvosmislena".

Izetbegović veruje da će Ustavni sud ostati pri svojoj odluci da se referendum ne može održati, što će podržati i Visoki predstavnik Valentin Incko.

Glavni odbor SDA BiH oceno je odgovornim pristupom i izrazom dobre volje odluku srpskih vlasti da ne podrže referendum o Danu Republike u RS, ali zvanični Beograd smatra obavezim da “efektivno odvraća RS od nasrtaja na poredak i institucije BiH” uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom.

GO SDA Bakira Izetbegovića pozvao je Narodnu skupštinu RS da stavi van snage odluku o sprovođenju referenduma zakazanog za 25. septembar ili je, kako je saopšteno, u suprotnom nužna odlučna reakcija međunarodne zajednice kao upozorenje.

Glavni odbor SDA, kako je saopšteno, smatra odgovornim pristupom i izrazom dobre volje odluku vlasti Srbije da ne podrže “antidejtonske i protivustavne referendumske aktivnosti entiteta RS”.

Podseća se da je Republika Srbija naslednik Savezne Republike Jugoslavije koja je u svoje ime i, kao ovlaššćena, u ime RS-a potpisala Opššti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini čime je preuzela "obavezu da implementira Sporazum striktno i posledično".

Kako su preneli bosanski mediji, GO SDA BiH je upozorio da bi eventualno sprovođenje referenduma bio uvod za referendume o ukidanju ingerencija pravosudnih i drugih institucija BiH i za referendum o otcepljenju RS od BiH, što bi bio početak ruššenja Mirovnog sporazuma i početak rušenja mira u BiH, a verovatno i u regionu.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се