Parlamentarni izbori u Makedoniji 11. decembra

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji biće održani 11. decembra, dogovorili su lideri četiri nejveće makedonske stranke.

Sporazum su potpisali predsednik vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevki, predsednik opozicionog SDSM Zoran Zaev i dvojica lidera stranke Albanaca u Makedoniji, DUI Ali Ahmeti i DPA Menduh Tači.

Oni su prethodno ocenili da su ispunjeni svi uslovi za održavanje izbora koji su predviđeni Dogovorom iz Pržina iz juna prošle godine.

Višečasovnom sastanku lidera prisustvovao je američki ambasador u Makedoniji Džes Bejli i zamenik šefa Delegacije EU u Skoplju.

Izbori su ove godine dva puta odlagani, u aprilu i junu, jer su opozicija i međunarodna zajednica smatrali da u Makedoniji nema uslova za fer izbore: da birački spisak nije pročišćen i da mediji ne izveštavaju fer i balansirano.

Lideri četiri najveće stranke očekuju da će vanredni parlamentarni izbori dovesti do rešavanja dvogodišnje političke krize.

Kao deo političkog dogovora, narednih dana trebalo bi da bude formirana tehnička vlada u kojoj će opozicioni SDSM imati dva ministra, policije i za rad i socijalnu politiku, kako kontrolne zamenike ministara u ministarstvima za finansije, za administraciju i za poljoprivredu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи