Dodik pozvao Bošnjake, Hrvate i Srbe da krenu iz početka

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je moguće da tri konstitutivna naroda u BiH krenu od nule. Referendum o Danu Repubike, zakazan za 25. septembar, biće održan i nema zabrane koja bi to mogla da spreči, kaže Dodik.

U intervjuu za N1 BiH, Dodik je, na pitanje zašto se političari u BiH sami ne dogovore, odgovorio: "Zato što mešetari iz međunarodne zajednice ohrabruju Bošnjake, a sve kako bi visoki predstavnik mogao primati platu od 24.000 evra. Pozivam Bošnjake i Hrvate da sednemo i krenemo od početka. Međunarodna zajednica ništa nije rešila. Imamo Vašingtonski i Dejtonski sporazum, oni su dali prava svim stranama i to je polazna tačka. Onda treba da vidimo šta se možemo dogovoriti i odbaciti neka rešenja."

Dodik kaže da je Dejtonski sporazum masovno promenjen.

"Sve mora biti na stolu da vidimo je li bilo opravdano menjano ili ne. Možda nešto ne treba menjati, ali neke stvari koje ničemu ne služe treba da budu ukinute i promenjene", kazao je Dodik.

On je dodao da se odluke Suda BiH vrlo brzo više neće primenjivati u RS.

Predsednik RS je istakao da će referendum o Danu Republike Srpske, zakazan za 25. septembar, biti održan i da nema zabrane koja bi to mogla da spreči.

"Referendujm je 25. septembra i nema odlaganja. Ako nam ne daju (biračke) spiskove, onda će spiskove uraditi naša lokalna zajednica. Oni koji nisu na spiskovima će se upisati i glasati. Niko ne treba da brine o tome. Mogu da rade šta hoće, ali referendum će biti održan", rekao je Dodik za N1.

"Ne činimo ništa što bi moglo ugroziti mir. Poziv na referendum nije antidejtonska i antiustavna aktivnost. Nikakve priče o secesiji nema", izjavio je Dodik.

On je rekao da već dugo vremena Saveta za implementaciju mira (PIK) u BiH deluje na strani bošnjačkih interesa.

"U suštini njihovo mišljenje odražava političke podrške kriminalu koje su činili Visoki predstavnici, od prvog do danas. To je urađeno ad hok. U PIK-u nema zemalja koje su potpisale okvirni Dejtonski sporazum, kao što su Hrvatska i Srbija, a ima Turska i Japan koje nemaju veze s realnošću ovde", rekao je predsednii RS.

Oni su mogli samo da sublimiraju izjave Bakira Izetbegovića, PIK deluje u funkciji sprovodenja bošnjačke politike, kazao je Dodik. 

Dodik je ranije danas u izjavi za Radio RS ocenio da je Savet za implementaciju mira u BiH neformalno telo koje služi za teror nad srpskim narodom i institucijama Republike Srpske, pa je i jučerašnji stav povodom referenduma, po njegovom mišljenju, u skladu sa takvim ponašanjem i nema značaja.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се