Savet za sprovođenje mira poziva vlasti u RS da ne održe referendum

Ambasadori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira u BiH pozvali su vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike jer će to, kako tvrde, destabilizovati BiH. U zajedničkoj izjavi, sa kojom se nije saglasila Rusija, stoji da je potvrđeno da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće, kao i da entiteti moraju poštovati odluke institucija BiH.

Ustavom BiH nedvosmisleno je utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH, navodi se u zajedničkoj izjavi.

"U tom kontekstu, predloženi referendum u Republici Srpskoj, koji od birača u RS traži da se izjasne o pitanju o kome je već odlučio Ustavni sud BiH, jeste destabilizujući i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pažnju sa veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi. Pozivamo vlasti Republike Srpske da ne održe referendum", piše u izjavi.

Istaknuto je da, iako referendum o entitetskim praznicima može potpadati pod nadležnost jednog entiteta, bilo koji referendum mora biti sproveden na način koji je u skladu sa Ustavom BiH, i ne može kršiti Opšti okvirni sporazum za mir niti ustavni okvir BiH.

"Ambasadori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira primili su k znanju uveravanja Vlade RS da je cilj referenduma da bude 'korak ka sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH'. Ali Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira takođe je konstatovao da su predsednik RS i Narodna skupština RS (NSRS) više puta osporavali nadležnost državnih pravosudnih institucija u BiH. Takve izjave i potezi protivni su Opštem okvirnom sporazumu za mir i vladavinu prava, i jednostavno su neprihvatljive", poručeno je u izjavi ambasadora Saveta za sprovođenje mira, preneli su mediji u BiH.

Svi su saglasni da odluka Ustavnog suda BiH ostaje na snazi u potpunosti i da se mora poštovati, u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir.

Politički direktori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira su više puta istakli, između ostalog i u junu 2016. i decembru 2015. godine, "da je Ustavni sud BiH sastavni deo Aneksa 4. Opšteg okvirnog sporazuma za mir, i da je ključan za njegovo sprovođenje".

Upravni odbor Saveta još jednom je potvrdio svoju podršku visokom predstavniku kao konačnom autoritetu za tumačenje civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir, u skladu sa Aneksom 10 Sporazuma i relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

"Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira poziva institucije BiH da ovo pitanje reše kroz ustanovljene zakonske procedure i postojeći ustavni okvir, te putem konstruktivnog dijaloga. U tom kontekstu, konstatujemo da su pred Ustavnim sudom BiH već u toku postupci koje su pokrenuli predstavnici državnih institucija s ciljem ocenjivanja ustavnosti odluke NSRS o referendumu, kao i zahtev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima RS koji je podnela NSRS. Koliko je poznato Upravnom odboru Saveta, predsednik Ustavnog suda je nagovestio da bi se sednica Suda mogla održati pre referenduma", stoji u izjavi ambasadora.

Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira poziva sve strane u BiH da se suzdrže od ishitrenih mera i retorike koja vodi podelama, koje samo produbljuju negativnu političku atmosferu.

"U tom kontekstu, Upravni odbor žali zbog korišćenja secesionističke retorike na svim stranama, i još jednom potvrđuje svoju neupitnu opredeljenost za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta, bez prava na otcepljenje. Nećemo tolerisati bilo kakvo kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir, uključujući, između ostalog, i pokušaje otcepljenja. Neće biti prekrajanja geografske karte BiH", poručuju ambasadori.

Naglašeno je da će Upravni odbor nastaviti da prati to pitanje i dalji razvoj događaja, uz napomenu da se Rusija ne pridružuje ovoj izjavi.

Nakon ove odluke stižu reagovanja a premijerka RS Željka Cvijanović je reagujući na izjavu ambasadora Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira o referendumu o Danu Republike, rekla da nije prvi put da je taj savet u funkciji bošnjačke politike

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво