Izetbegović: Referendum je probni balon za otcepljenje RS

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je Savet za implementaciju mira i visokog predstavnika EU u BiH Valentina Incka da reaguju i zaštite Ustav BiH budući da, kako smatra, RS otvoreno iskazuje bojkot države. Reč je o do sada više puta najavljivanom referendumu kao "probnom balonu" za otceljenje RS od BiH, kaže Izetbegović.

Sutra bi, naime, u Sarajevu trebalo da bude održana sednica Savet za implementaciju mira (PIC) povodom najavljenog referenduma o Danu Republike Srpske.

Izetbegović tvrdi da "Bosna i Hercegovina prolazi kroz izrazito tešku pravnu i političku krizu izazvanu odlukom Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma od 15. januara ove godine.

Podsetivši da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio da je "9. januar", kao datum održavanja Dana Republike Srpske, krši osnovne ustavne vrednosti Bosne i Hercegovine, Izetbegović tvrdi da je reč o referendumu koji je "najozbiljniji udar na ustavnopravni poredak i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma".

"Sprovođenje ovog referenduma predstavlja aktivno, otvoreno i agresivno odbacivanje kako odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, tako i temeljnog pravnog principa da se odluke sudova moraju poštovati i sprovoditi", poručuje Izetbegović.

Taj referendum, smatra on, ne samo da negira institucije državne sudske vlasti, već ima za cilj da im oduzme državni prerogativ, s namerom da faktor faktičke moći uvede na mesto standarda pravne države i demokratije.

Dodaje da je ovo zapravo referendum o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, odnosno o tome da li su Odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće za entitet Republika Srpska.

"Opstrukcija Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ukazuje na dva elementa koja trenutnu situaciju čine drugačijom od svih ranijih i time zahtevaju vašu odlučnu intervenciju. Naime, ovo je prvi put od stupanja na snagu Ustava BiH, kao Aneksa 4 uz Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, da je jedan entitet iskazao otvoren bojkot države BiH i da je proaktivno krenuo u uspostavljanje stanja suprotnog sudskoj odluci", naglašava Izetbegović.

Smatra da je referendum zakazan za 25. septembar očigledno probni balon za taj više puta najavljivani referendum o otcepljenju entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine, i početak rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i mira u Bosni i Hercegovini.

"Domaće i međunarodne institucije zadužene da štite Ustav BiH, teritorijalni integritet BiH, ustavnopravni poredak, vladavinu prava i suverenitet državnih institucija, izostankom institucionalnog odgovora, pasivnošću i nečinjenjem onog što su dužni učiniti i preduzeti, ohrabruju snage destrukcije koje pokušavaju da sruše Dejtonski mirovni sporazum i mir u Bosni i Hercegovini", kaže predsedavajući Predsedništva BiH.

Upozorava da su stvari sasvim jasne, da ih treba nazvati pravim imenom i zaustaviti ih dok nisu dobile zamah kada će ih biti teško zaustaviti. Izetbegović očekuje podršku članova Saveta za imlementaciju mira i Incka s obzirom na situaciju u kojoj se, kako kaže, trenutno nalazi BiH.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се