Dodik za RTS: Zabrana ili suspenzija referenduma neprihvatljiva

Savet za primenu mira održaće u utorak sednicu u Sarajevu na kojoj će raspravljati o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske, zakazanom posle odluke Ustavnog suda BiH da 9. januar ne može biti praznik tog entiteta. Visoki predstavnik Valentin Incko kaže da su mišljenja u vezi s tim pitanjem i dalje podeljena i da čeka smernice sa sastanka ambasadora. Međutim, predsednik RS Milorad Dodik za RTS kaže da bi bilo kakav pokušaj suspenzije ili zabrane referenduma za Banjaluku bio neprihvatljiv.

Govoreći o predstojećem referendumu, Milorad Dodik je u intervjuu za RTS rekao da se tu radi o pravu Republike Srpske i činjenici da Ustavni sud nije ukinuo 9. januar, već naložio da RS prilagodi taj datum.

"Mi upravo to prilagođavamo, idemo na referendum da pitamo narod na koji način želi da to prilagodimo. To je suština", rekao je Dodik.

Dodao je da su "odjednom svi skočili" protiv referenduma i protiv prava RS.

"Ustavni sud je stvoren '96, a Republika Srpska '92. godine - puno je pravnih apsurda. Kako neki organ koji je stvoren četiri godine posle, može da odlučuje šta je bilo četiri godine pre", upitao je predsednik RS.

Ističe da su prekršeni mnogi principi međunarodnog prava, a da se visoki predstavnik i međunarodna zajednica ponašaju kao "kabadahije" već duže vreme.

"Mi se tome suprotstavljamo", kaže Dodik i dodaje da je ogroman pritisak međunarodnih faktora koji kažu "više nemate prava, to su pitanja o kojima se odlučuje na nivou Bosne i Hercegovine".

"Ja pitam te Evropljane i Brisel kako je moguće da Mađarska ima referendum na pitanje 'Da li prihvatate odluku Brisela da se rasporede izbeglice?', kakvi su to aršini da njima to važi, a nama ne važi. Usput, mi smo sastavni deo BiH, imamo pravo na svako pitanje koje se donosi ne samo u RS, već i u BiH", rekao je Dodik.

Navevši da se nije desilo da narod izađe na referendum, a da se njegova volja ne poštuje, Dodik je objasnio da je zakonski rok od šest meseci da Narodna skupština RS donese određeni akt na bazi održanog referenduma.

"Ja verujem da će 9. januar ostati dan RS", kaže Dodik.

Komentarišući kritike opozicije što se referendum održava sedam dana pre lokalnih izbora, Dodik ističe da njima ne smeta samo referendum.

"Nisam ja sam izabrao, svi su se složili da to bude 25. septembar. Ima nečeg što njima više smeta od datuma, referenduma - smeta im postojanje vlasti", kaže Dodik i objašnjava da je potrebno najmanje dva do tri meseca da se, po redovnoj proceduri, sprovedu sve aktivnosti oko i nakon referenduma.

Upitan da li se plaši nestabilnosti na nivou BiH posle referenduma, Dodik odgovara da je taj prostor trajno nestabilan.

"BiH je u političkom smislu promašena zemlja i ona nikada nije bila predmet stabilnosti", rekao je Dodik i dodao da je u prošlosti tamo bio najveći stepen intervencije međunarodne zajednice.

U tom pogledu, dodaje, sve ove "retoričke pretnje prema RS ili ugrožavanju mira u BiH, nemaju realnu osnovu".

"Republika Srpska neće ratovati, ali budite sigurni da će se Republika Srpska braniti", kaže Dodik.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво