Merkelova sa premijerima Slovenije, Hrvatske, Bugarske

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastala se u Berlinu sa kancelarom Austrije i premijerima Bugarske, Slovenije i Hrvatske radi razgovora o budućnosti Evropske unije posle odluke Britanaca da istupe iz EU i usaglašavanja stavova unutar Unije u vezi sa izbegličkom krizom, javili su mediji u regionu.

Sastanak u zamku Mezeberg održan je u okviru konsultacija uoči neformalnog sastanka EU u Bratislavi koji je predviđen za 16. septembar.

"Mi želimo da EU nastavi dalje, da ostane jedinstvena i da postane još jača, pogotovo na polju ekonomskog razvoja", rekao je slovenački premijer Miro Cerar posle zajedničkog sastanka, prenosi STA.

Cerar je na sastanku ukazao na problem migracija i bezbednosti evropskih građana.

"Moramo da postignemo jedinstvo i solidarnost na tom polju, Evropa mora da bude bolje povezana u odgovoru na ove izazove", rekao je slovenački premijer novinarima.

Cerar je upozorio da, ako se EU ne pozabavi pitanjem migracija i bezbednosti, ako ne zaustavi ilegalne migracione tokove na svojim spoljnim granicama i ako ne preduzme mere u zemljama iz kojih migranti dolaze, "jednostavno neće biti vremena i energije za razvojne teme".

Slovenački premijer je zaključio da Evropa mora da usvoji odlučan i konstruktivan pristup budućim izazovima i da na takav način deluje i u pregovorima sa Britanijom kad je reč o izlasku te zemlje iz Unije.

Hrvatski premijer Orešković je nakon povratka iz Nemačke rekao novinarima da se, osim o izbeglicama, razgovaralo i o ekonomiji i da su se svi učesnici razgovora složili da je sporazum EU i Turske ključ za stabilnost, i da je svima u interesu da se uslovi sporazuma ispune.

Na pitanje postoji li mogućnost ponovnog otvaranja balkanske rute, Orešković je rekao da zabrinutost ne postoji i da se na hrvatskim granicama nije ništa promenilo.

"Ali ćemo pratiti, pa ćemo videti", izjavio je hrvatski premijer dodavši da su današnji razgovori bili neformalni, preneo je HRT.

Bugarski premijer Borisov je, u poruci koju je objavio na Fejsbuku posle sastanka, naveo da će braniti bugarski stav u skladu sa kojim je potrebno zajedničko evropsko rešenje, uz istinsku solidarnost među zemljama u Evropi, prenosi BTA.

"Naglasiću još jednom da ćemo samo uz volju i odlučnost EU i dobru koordinaciju sa Turskom uspešno rešiti taj problem", poručio je Borisov.

Austrijski kancelar Kern je ukazao da je na sastanku u Berlinu prihvaćen stav Austrije, prema kojem je neophodno razmisliti o alternativnom partnerstvu sa Turskom.

Naime, Kern se zalaže za prekid pristupnih pregovora EU i Turske i razmatranje alternativnog partnerstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво