Dodik: RS je država, a Srbi slobodarski narod

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je u Banjaluci da je RS država, Srbi slobodarski narod, a Savez nezavisnih socijaldemokrata, čiji je on lider, pobednička partija.

Milorad Dodik je, na svečanoj akademiji povodom 20 godina od osnivanja i rada SNSD-a, rekao da je ta stranka vratila dostojanstvo Republici Srpskoj i srpskom narodu.

"Tražim od svih da se RS slavi kao država, da budemo pripadnici svojih naroda, da se uvažavamo, sprečimo strance da nam nameću svoju volju", rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Napomenuo je da su SNSD i Republika Srpska opredeljeni za mir.

Dodik je istakao da je SNSD, odnosno Republika Srpska, blizu odluke da odbaci pravosuđe BiH "koje krši Ustav, Dejtonski mirovni sporazum i otima prava Republike Srpske".

"Ustavni sud BiH sa tri stranca i dva Bošnjaka uzima prava Republici Srpskoj. Kažu danas da nemamo prava Republike Srpske, a sutra će pokušati da nam oduzmu naziv Republika Srpska. To nećemo dozvoliti, a naš glavni cilj je borba protiv nametanja političkog Sarajeva", rekao je Dodik u dvorani Borik.

Prema njegovim rečima, BiH nije uspela da bude država jer, kako kaže, sve što se tamo gradilo "bilo je na bazi nasilja".

"Nećemo podržati stav u kojem će Sud i Tužilaštvo BiH donositi odluke protiv RS i srpskog naroda", dodao je Dodik.

Podsetio je da Sud BiH ne može da odlučuje o imovini Srpske, te da u Dejtonskom sporazumu nigde ne piše da ona pripada BiH.

Govoreći o SNSD, Dodik je rekao da je to danas moćna politička partija koja ističe ustavnu poziciju RS i njenu snagu.

Svečana akademija počela je intoniranjem himni RS "Moja Republika" i Srbije "Bože pravde", prenosi RTRS.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се