Kern kritikuje Junkera i Evropsku komisiju zbog Turske

Austrijski kancelar Kristijan Kern kritikuje stav Evropske komisije i posebno njenog predsednika Žan-Kloda Junkera po pitanju Turske.

"Kada sedite u Briselu u zgradi Evropske komisije naravno da imate sasvim drugačije viđenje stvari nego što to imaju pogođeni", poručio je Kern povodom odbacivanja njegovog predloga o ubustavljanju pristupnih pregovora sa Ankarom od strane Evropske komisije.

Kern je, u intervjuu koji bečki dnevnik "Esterajh" objavljuje u sutrašnjem izdanju, objasnio da on želi jasnoću u verodostojnost, a da je drugima stalo više do taktiziranja.

"Ne pobeđujemo u sporovima o glavama Austrijanaca u zgradi Evropske komisije već samo jasnim odlukama, a za to je neophodno da neke stvari jasno kažemo. Vremena obzira je prošlo", podvukao je austrijski kancelar.

Prema njegovim rečima pristupni proces, na koji se gleda kao lek za sve, kako bi se Turska približila Evropi, nije ništa doneo.

"Turska se sve više i dalje udaljavala od Evrope. Ako se, kao što to Junker čini, obeća Turskoj da se s njima vode pregovori, ali istovremeno kaže da Ankara ionako neće pristupiti, onda to nije stav koji se može odbraniti kako pred Turskom, tako ni pred Evropljanima", objasnio je austrijski kancelar.

On je najavio da će, i pored napetosti na relaciji Beč-Ankara, prići Turskoj, jer je smatra važnim partnerom u bezbednosnoj, migracionoj, ali i ekonomskoj politici.

Istovremeno poručuje da je neophodan novi oblik saradnje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво