Tompsonov koncert zabranjen u Švajcarskoj

Vlasti švajcarskog kantona Cirih potvrdile su odluku gradskog veća grada Šlirena o zabrani koncerta hrvatskog pevača proustaških pesama Marka Perkovića Tompsona, koji je trebalo da se održi u tom gradiću 3. septembra, objavili su švajcarski mediji.

"Organizator koncerta, firma 'Kronajt', na odluku gradskog veća Šlirena žalio se predstavniku kantonalne vlade u okrugu Ditikon, koji je, međutim, potvrdio odluku o zabrani", saopštio je grad Šliren.

Neimenovani predstavnik organizatora izjavio je za Hinu da je reč o političkoj odluci i da razmišljaju o žalbi Upravnom sudu, ali da se ne nadaju uspehu.

Švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung piše da Tompson "uvek iznova" upada u oči zbog "ultranacionalističkog pogleda na svet" i "veličanja ustaškog režima".

"Ova odluka je potvrda da je grad ispravno odvagao privatne i javne interese i da osnovna prava nisu prekršena", kaže se u saopštenju Grada Šlirena, koji je izrazio zadovoljstvo odlukom kantonalnih vlasti.

Grad je prvobitno zabranio Tompsonov nastup iz straha po javnu bezbednost – da bi "pojedine grupe ili osobe" mogle pokušati da ometaju nastup, prenosi hrvatska državna agencija.

Odluku kantonalnih vlasti pozdravila je i organizacija Juso, omladina Socijaldemokratske stranke Švajcarske (SP) koja je i pokrenula postupak zabrane Tompsonovog koncerta.

"Čestitamo gradu na hrabroj odluci da zabrani ovaj nastup i tako odbrani demokratske vrednosti. Fašizmu nema mesta u našem društvu", izjavila je potpredsednica Omladine socijaldemokrta za kanton Cirih Nina Hiser.

Tompsonu su i ranije u Švajcarskoj, ali i u Nemačkoj, zabranjivani koncerti zbog "opasnosti po javni red i mir", navodi Hina.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи