Milanović najvažnija tema političara u BiH

Izjave predsednika SDP-a Zorana Milanovića o BiH su i dalje najvažnija tema političara i medija u toj zemlji, a brojni komentari zaslužili su mesto na naslovnim stranama većine dnevnih listova dok iz Sarajeva stižu i poruke poput one da bivši hrvatski premijer u toj zemlji više neće imati sa kim da razgovara.

Predsednik Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, u izjavi koju je prenelo sarajevsko Oslobođenje, naglašava da Milanović ubuduće u BiH neće imati s kim da razgovara.

"Izjavio je da u BiH nema s kim da razgovara. Što se mene tiče – ubuduće i nema", poručio je Izetbegović dodajući da se Milanović "svojom prepotencijom i arogancijom odlično uklapa u balkanski milje".

Ocenio je da je Milanović političar koji ne pazi ni šta govori ni šta radi jer da je drugačije "ne bi doveo hrvatsku ekonomiju i odnose unutar hrvatske nacije u depresivno stanje".

Predsedništvo BiH ipak na Milanovićeve izjave neće reagovati, jer ne žele da mu na taj način daju na značaju, potvrdio je Izetbegović.

Oslobođenje je u petak čak prve tri stranice posvetilo Milanovićevim izjavama i reagovanjima birajući za naslov ocenu ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka da "Milanović primitivizmom konkuriše Dodiku".

Ne manjka u reagovanjima ni otvorenih uvreda poput one da je Milanović "bilmez".

Taj turcizam koji se u BiH često kolokvijalno koristi kako bi se opisala neodgojena i neotesana osoba i glupan uporedio je Reuf Bajrović, predsednik nedavno osnovane stranke Građanski savez koja pripada levom političkom spektru.

"On je jedan obični amoralni, pragmatični, nadmeni bilmez", Bajrovićev je opis Milanovićevog lika i dela u Oslobođenju.

I naslovna strana Dnevnog avaza posvećena je predsedniku SDP-a sa porukom "Sram te bilo Milanoviću".

Dnevni avaz na tri stranice donosi komentare Milanovićevih izjava od koji je novi komentar Fahrudina Radončića, neformalnog vlasnika Avaza i predsednika vladajuće stranke Savez za bolju budućnost (SBB).

Radončić je u Milanovićevim izjavama detektovao nastavak "diskriminatorskih elemenata starih nekoliko vekova gde se na BiH gleda sa hegemonističkih i nadmoćnih pozicija".

Inače, Radončić kojem se trenutno sudi po optužnici za ometanje pravosuđa i trgovinu uticajem izrazio je nadu da će zbog poslednjih izjava Milanović pretrpeti poraz na izborima za Hrvatski sabor, te je pozvao građane BiH sa hrvatskim državljanstvom da na izborima Milanoviću uskrate podršku.

U posebnom komentaru Avaz optužuje Milanovića za "oživljavanje duha Karađorđeva" odnosno nastojanja da se podeli BiH, te poziva predsednika SDP-a na hitno izvinjenje.

Izjavama o Bosni i Hercegovini predsednik SDP-a Hrvatske Zoran Milanović nije rekao ništa novo i zapravo je samo izrekao ono što misli većina diplomata, ali i samih građana te zemlje, ocenio je bivši hrvatski član Predsedništva BiH i sadašnji zastupnik u parlamentu BiH Željko Komšić.

Komšić u otvorenom pismu navodi da bi najlakše bilo Milanoviću opsovati majku, ali to, kako je ocenio, ne bi rešilo nijedan problem, kao što taj spisak sigurno ne bi završio samo na Milanoviću, već bi uključio i mnoge "domaće Milanoviće".

Pridruživši se brojnima koji su pre njega reagovali na Milanovićeve izjave o tome da BiH zapravo i nije država te da se u njoj nema s kim razgovarati, Komšić je u otvorenom pismu dostavljenom medijima istakao da ga od sintagme "big shit" više brine naznaka da se razmišlja i o scenarijima poput onog u kojem bi se Republika Srpska otcepila od BiH.

"To što on misli da je BiH 'big shit', verovali mi ili ne, misli i većina međunarodnih zvaničnika i diplomata na službi u Bosni i Hercegovini kao i širom Balkana. A ako ćemo pošteno, to misli i povelik broj Bosanaca i Hercegovaca. Izgovarajući ovu rečenicu, kao predsednik stranke, na zvaničnom sastanku, još se kasnije hvaleći kako je znao da se to sve snima, Milanović je samo pokazao da je, kako to već mi u ovoj nesrećnoj zemlji volimo reći, 'neuspeli jalijaš'", napisao je Komšić, ujedno čelnik opozicione stranke Demokratska fronta (DF).

"Opasnijom i zlokobnijom" Komšić vidi Milanovićevu izjavu da Hrvatska neće ostaviti Hrvate same sa Bošnjacima ukoliko se RS otcepi od BiH.

Time se, smatra Komšić, inače Hrvat, zapravo razotkriva sve ono što se "već par godina naslućuje, šuška, oseća u vazduhu", a na tragu je srpsko-hrvatske nagodbe odnosno sporazuma Cvetković-Maček iz razdoblja uoči Drugog svetskog rata načinjenog baš na štetu BiH.

"Izgleda da je teret objave kako u Zagrebu čekaju novog Mačeka pao na pleća Milanovića i on je samo izgovorio ono što doista misli. A 'Cvetkovića' u Beogradu već svakako ima i previše", ističe Komšić u svom pismu.

Da su strahovanja od ponavljanja takvog scenarija s krajnjim ciljem podele BiH opravdana za Komšića dokazuju otvorene rasprave o novim federalnim i konfederalnim jedinicama u BiH, pretnje referendumima u RS, pa i pismo Dragana Čovića predstavnicima međunarodne zajednice u kojem "podgreva" predlog o teritorijalnom ustrostvu BiH s tri ili više jedinica.

Komšićeva poruka onima koji sanjaju ili planiraju podelu BiH je da od toga na vreme odustanu, jer je takve planove nemoguće sprovesti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво