Kako se trgovalo pred Dejton

Alija Izetbegović je kao uslov za pristupanje mirovnim pregovorima u Dejtonu tražio da budu isključeni "paljanski Srbi", koje je smatrao odgovornim za genocid, dok je Radovanu Karadžiću bilo neprihvatljivo da Sarajevo bude grad sa jedinstvenom administracijom, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

Radovan Karadžić je, sudeći prema nedavno deklasifikovanim dokumentima Stejt departmenta, nudio delove teritorije oko Sarajeva ako bi Bošnjaci želeli da predaju Goražde, a za RS je tražio 16 kilometara širok koridor kod Brčkog kako bi se povezala njena dva dela.

Karadžić je zahtevao i da RS i FBiH imaju jednak tretman, kao i pravo na posebne odnose entiteta sa susednim državama.

Tražio je i da bilo kakvi aranžmani jednog od naroda ili entiteta ne remete uspostavljene odnose do kojih se dođe mirovnim sporazumom.

Izetbegović je insistirao da Sarajevo ne može biti pod administracijom UN, a želeo je da pregovara samo sa Srbima "koji poštuju elementarna prava nesrpske populacije u BiH i koji se ponašaju u skladu sa civilizacijskim normama".

Nezavisne navode i da je zanimljiv Izetbegovićev zahtev da oni nikad neće prihvatiti da se "na delu bosanskohercegovačke teritorije održavaju referendumi nakon provedenog etničkog čišćenja i terora".

"Pregovore na strani Srba će voditi Slobodan Milošević. Ako Srbi odbiju plan ili ga prihvate a ne sprovedu, biće ukinut embargo na oružje za BiH i biće primenjena sila protiv paljanske srpske armije. Sankcije prema Srbiji će biti pooštrene", napisao je Izetbegović, prenosi banjalučki list na svom internet portalu.

Karadžić je tražio da u RS ostanu bivše enklave Srebrenica i Žepa, a Sarajevo bi bilo podeljeno u devet distrikta, koji bi obuhvatali dva grada – uže jezgro Sarajeva za Bošnjake i srpski deo koji bi uključivao Ilidžu, aerodrom i postojeće konekcije prema istoku i jugu.

"Teritorije FBiH i RS u Sarajevu će biti pod odvojenom administracijom svakog od entiteta. Prava svih etničkih grupa u gradu će biti garantovana od strane oba entiteta. Grad će biti otvoren i neće biti podeljen kao Berlin u Hladnom ratu. Svi građani imaju pravo da žive, putuju, poseduju imovinu, rade i sprovode druge ekonomske aktivnosti u celom gradu", napisao je Karadžić.

FBiH će, po Karadžiću, dobiti prostor za luku u blizini Brčkog i slobodan pristup kopnom i vazduhom kroz srpski koridor, kao i slobodan pristup enklavi Goražde. Izetbegović je tražio i to da osim članova Kontakt grupe mirovni plan, ako on bude postignut, potpiše i predstavnik Islamske konferencije, kojeg će imenovati Organizacija.

"S obzirom na to da potpisivanje sporazuma zahteva korišćenje vojnih sredstava, ustavni aranžmani ne smeju da sadrže ništa što bi moglo poremetiti mirno reintegrisanje BiH u budućnosti", napisao je Izetbegović. On je takođe zahtevao poseban fond za rekonstrukciju zemlje, u koji bi sredstva uplaćivale zemlje potpisnice sporazuma, navode Nezavisne.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво