Banjaluka uoči referenduma

Iako je referendum o Danu RS već 25. septembra, Banjaluka je umivena i čista, nema postera s likovima političara niti plakata s njihovim porukama. Vlast i opozicija, uz određene primedbe, slažu se da referendum treba održati. S druge strane, bošnjački poslanici pozivaju visokog predstavnika da spreči održavanje referenduma.

Građani Banjaluke nemaju dilemu da li će se izjašnjavati o Danu Republike Srpske. Nagoveštaj da bi visoki predstavnik Valentin Incko mogao da suspenduje ili čak zabrani održavanje referenduma, predsednika RS uopšte ne zabrinjava.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručuje da postoji samo jedna mogućnost, a to je da se referendum održi. "Biće održan pod uslovima kakve god nametne ili pokuša da iskreira sam visoki predstavnik", napominje Dodik.

Kada bi ga srpski premijer Aleksandar Vučić zamolio da odustane od referenduma, Dodik kaže da bi objasnio zašto je referendum važan, poručujući da od referenduma ne odustaje.

Odluka Ustavnog suda BiH da 9. januar ne može biti Dan RS, praktično je ujedinila stare srpske protivnike u Banjaluci; za Dodikov predlog o referendumu glasali su i oni koji su nedavno organizovali protest protiv njega, iako imaju primedbe.

"Iza ovog referenduma smo stali svi zajedno i mislim da ga treba održati ne zbog nas iz Partije demokratskog progresa ili neke druge stranke, već zbog budućnosti ove zemlje", kaže Branislav Borenović iz te stranke.

Mladen Bosić iz Srpske demokratske stranke smatra da referendum nije trebalo da se zakazuje sedam dana pre lokalnih izbora. Insistiranje na tome jasno ukazuje da je cilj u stvari prikupljanje političkih poena, a ne rešavanje pitanja referenduma, odnosno 9. januara kao dana RS, ocenjuje Bosić.

Bošnjački predstavnici u Skupštini RS protive se proslavljanju 9. januara – to je za njih isključivo srpski praznik u kome se ne prepoznaju, a posebno zameraju što se obeležava kao krsna slava. Partijski kolega Bakira Izetbegovića još veruje da Incko treba da spreči referendum.

"Međunarodna zajednica, sa Kancelarijom visokog predstavnika na čelu, u ovom trenutku treba da pokaže da spremna da uradi ono za šta su imenovani, i za šta primaju veliki novac", napominje Senad Bratić iz koalicije "Domovina".

Referendum zavisi i od toga da li će Centralna izborna komisija dostaviti birački spisak Banjaluci. To će se znati tek sledeće nedelje, jer iz Sarajeva poručuju da je reč o suviše ozbiljnoj odluci.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво