Izetbegović traži ukidanje odluke o referendumu

Uprkos upozorenjima zvaničnika Reublike Srpske da bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović novim zahtevima prema Ustavnom sudu u vezi sa referendumom o Danu RS radikalizuje stanje u BiH i dodatno pogoršava ionako uzavrelu situaciju u BiH bez razloga, on je podneo tom sudu zahtev za rešavanje ustavnopravnog spora nastalog između BiH i RS.

Bakir Izetbegović, naime, zahteva da Ustavni sud poništi odluku Narodne skupštine Republike Srpske od 15. jula 2016. o održavanju referenduma o Danu RS 25. septembra.

Bošnjački član Predsedništva BiH u zahtevu tvrdi da je spor prouzrokovan kršenjem ustavnopravnih nadležnosti Bosne i Hercegovine, odnosno kršenjem obaveze entiteta Republika Srpska da poštuje Ustav BiH.

"Ustav Bosne i Hercegovine nadređen je svim pravnim aktima entiteta Republika Srpska... Ustavni sud BiH je u svojoj konačnoj i obavezujućoj odluci zaključio da 9. januar ne može biti određen za Dan Republike Srpske. Samim tim, sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske i postupak njenog provođenja krše Ustav Bosne i Hercegovine i obavezujuće međunarodno pravo za Bosnu i Hercegovinu. Zaštita oba ova aspekta ustavno-pravnog sistema i poretka Bosne i Hercegovine prvenstvena je obaveza državnih institucija Bosne i Hercegovine", stoji u saopštenju.

Izetbegović stoga od Ustavnog suda BiH traži da utvrdi da je sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske protivna Ustava Bosne i Hercegovine te da istu stavi van snage, kao i da obaveže Narodnu skupštinu Republike Srpske da preduzme sve aktivnosti kojima će se anulirati sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na toj odluci Narodne skupštine Republike Srpske.

"Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je od Ustavnog suda BiH zatražio da donese privremenu meru obustavljanja primene sporne odluke Narodne skupštine Republike Srpske do konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po njegovom zahtevu", navodi se u saopštenju.

Milorad Dodik je juče optužio Izetbegovića da pokretanjem spora između BiH i RS zbog referenduma o Danu RS, dodatno radikalizuje situaciju u BiH bez ikakvog razloga.

Predsednik Republike Srpske je podsetio da je Srpska nesmetano slavila svoj Dan Republike gotovo dve decenije, da bi onda Izetbegović našao za shodno da pokrene inicijativu za ukidanje tog dana, što je učinio Ustavni sud, gde su dvoje sudija, ranije potpredsednika njegove partije - SDA, i troje stranaca doneli takvu odluku, preneli su banjalučki mediji.

I predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da svojim "agresivnim potezima" Izetbegović, koji i lider SDA BiH, dodatno pogoršava ionako uzavrelu političku situaciju.

Čubrilović napominje da je aktuelnu situaciju proizveo upravo Izetbegović bespotrebnim podnošenjem apelacije Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво