Lukšić odustao od kandidature za generalnog sekretara UN

Bivši crnogorski ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić odustao je od kandidature za generalnog sekretara UN, saopšteno je iz tog ministarstva.

Lukšić je o toj odluci obavestio predsedavajuće Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Mogensa Liketofta i Saveta bezbednosti, Ramlana Bin Ibrahima.

Nije objavljeno šta je Lukšić naveo kao razlog odustajanja, a u pismu generalnom sekretaru UN-a, Ban Kimunu istakao je da je imao "veliko zadovoljstvo" što je učestvovao u procesu priprema za izbor novog generalnog seketara svetske organizacije.

Kako se navodi, Lukšić je iskazao zadovoljstvo što je platforma koju je predstavio bila zapažena tokom kampanje i razmatrana s posebnom pažnjom.

Lukšić je naveo da očekuje da će se vratiti poverenje u ulogu UN, kao i da će prevladati argumenti istočne Evrope da njen predstavnik bude izabran za novog generalnog sekretara Svetske organizacije.

Posle odustajanja Lukšića i pre njega hrvatske kandidatkinje Vesne Pusić, u trci je ostalo 10 kandidata.

Ambasadori Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 5. avgusta su drugi put tajno glasali o novom generalnom sekretaru UN, opredeljujući se između 11 kandidata, među kojima Srbiju predstavlja Vuk Jeremić, bivši predsedavajući Generalne skupštine UN i nekadašnji šef diplomatije.

Prema nezvaničnim informacijama, nakon tog drugog kruga glasanja u Savetu bezebdnosti UN 5. avgusta, Jeremić je osvojio drugo mesto sa osam pozitivnih glasova, četiri negativna i tri uzdržana, dok je bivši portugalski premijer Antonio Guteres bio prvi sa 11 pozitivnih, dva negativna i dva uzdržana glasa.

Kandidatkinja Argentine Suzan Malkora je bila treća sa osam pozitivnih glasova, šest negativnih i jednim uzdržanim.

U trci za generalnog sekretra UN su još slovenački kandidat Danilo Tirk aktuelna generalna sekretarka Uneska Irina Bokova, novozelanđanka Helen Klark, bivši šef makedonske diplomatije Srđan Kerim, Natalija German iz Moldavije, Slovak Miroslav Lajčak i Kostarikanka Kristijana Figeres.

Posle prvog kruga glasanja 21. jula, odustala je bivša hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić, dok je Australija odbila da podrži kandidaturu svog bivšeg premijera Kevina Rada.

Uoči početka kampanje za generalnog sekretara pominjalo se da mnogi na tom mestu žele da vide ženu. Takav stav je nedavno izneo i generalni sekretar UN Ban Kimun rekavši da bi želeo da njegova naslednica bude žena, prvi put od osnivanja UN, pre više od 70 godina.

Takođe, nepisano je pravilo da se mesto generalnog sekretara rotira po regionima i ako to pravilo bude uvaženo, ovoga puta bi red bio na region istočne Evrope.

Opšte je mišljenje i da generalni sekretar treba da bude neko sa iskustvom u radu UN i međunarodnim odnosima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво