Donja Gradina, sećanje na žrtve jasenovačkih logora smrti

U zajedničkoj organizaciji vlada Republike Srpske i Srbije, u Spomen-području Donja Gradina obeleženo je 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac. Institucije imaju zadatak da utvrde tačna imena stradalih Srba na teritoriji NDH, poručio Aleksandar Vučić. Ovde nećemo spuštati zastave na pola koplja, ovde smo dignemo zastave mira, naveo je Milorad Dodik.

Srbija i Republika Srpska, poručeno je na skupu, žele mir, ali su naučile lekcije i nikada više neće dozvoliti Jasenovac, Jadovno, ali ni Oluju.

Prisutnima su se obratili predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da pred institucijama Srbije i RS stoji zadatak da se utvrde tačna imena stradalih Srba na teritoriji Nezavisne države Hrvatske, jer ni posle više od 70 godina to nije utvrđeno.

"To moramo da uradimo i zbog povampirenja ustaške politike u Hrvatskoj", rekao je Vučić na obeležavanju 75 godina od formiranja koncentracionog logora Jasenovac.

Naveo je da smo svedoci kako se iz ponora istorije na scenu vraćaju ideje nekadašnje NDH, da ćemo mirno i ponosno istrepeti sve to, ali da nikome i nikada nećemo dozvoliti Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko, ali ni Oluju.

"Srbin više neće u jamu, Srbin više neće bespogovorno u smrt, Srbin više neće i ne može bez svoje njive, imanja, kuće, ognjišta", naveo je Vučić.

Istakao je da Srbin više ne pristaje da bude kriv samo zato što je Srbin i što se krsti sa tri prsta, a Srbija nikad više neće biti slaba da gleda, ćuti i dopušta uništenje, pogrom dela sopstvenog naroda.

Vučić je napomenuo da Srbi nikome ne prete i da hoće mir i najbolje odnose, čak i sa onima koji su hteli da nas nema.

"Takvu politiku smatramo delom svoje budućnosti, ali ćemo da budemo svoj na svome, da živimo svoje obične živote u svojim opancima i pod svojim nebom", rekao je Vučić.

Takođe, naveo je da je izgubljeno mnogo života da bismo se plašili koljača i ubica koje, kako je rekao, neki svakodnevno promovišu kao heroje.

"Ne plašimo se tih ubica, sve smo lekcije naučili, vaše pesme i zlokobne pretnje samo nas ujedinjuju, na vaš podsmeh odgovaramo osmehom, na vašu mržnju ljubavlju", zaključio je Vučić.

Smatra da su Srbi u NDH bili krvi za to što postoje i što se nisu odrekli svoje pravoslavne vere i ognjišta, dodajući da su u Donjoj Gradini napravljene grobnice za one koji su tada smetali razvoju jedne nacističke države, a da Ante Pavelić za svoja zlodela nije odgovorao.

Vučić je rekao da ne želi da govori strašnim brojevima, između ostalog i o 30.000 stradale dece, već da hoće umesto toga da se zadrži na jednom broju - na 1,2 metara dubine na kojoj su pokopavani pobijeni.

"Zato što danas stojimo na toj meri 1,2 metara od užasa, samo na 1,2 metara pokopavali su ubijene Srbe, 1,2 metara od smrti, noža, kamena, malja, smeha ubica", rekao je Vučić.

Premijer Srbije naveo je da niko od "krvnika" nije pokušao da opere krv sa svojih ruku.

"Ili ih je prosto i danas baš briga, sasvim mirno spavaju i utrkuju se, kao što vidite, da dokažu da im je deda bio ustaša. Nama nije, naši dedovi su ovde, na 1,2 metara ispod zemlje, zaklani, streljani, udareni maljem, položeni su u temelj njihove 'božje države', ustaške države njihovih dedova", rekao je Vučić.

Zbog toga, kako je rekao, danas mi, unuci žrtava na samo 1,2 metara, na teritoriji ustaške "božje države" pevamo ponosno Bože pravde.

"Pa koje onda pobedio?", upitao je Vučić, dodajući da unuci onih koji su bili predodređeni da umru za nečije puste snove, pamtimo bez mržnje i bez osvete, te da je naš uspeh, rad i rast, naša pobeda njihova najveća kazna.

"Naši preci znaju da to nije bilo uzalud", rekao je Vučić, navodeći da je srpski narod preživeo i da nikada više neće dozvoli da ga neko spusti na tih 1,2 metara.

Naglasio je da ćemo hodati podignute glave napred, a ne unazad, od sada pa zanavek, s ponosom koji obezbeđuju dede žrtve, a ne dede ustaše.

"Zato vas molim za trenutak tišine za sve one kojih više nema, tišine u kojoj će biti sve naše reči za sve njih, i za one pokopane na 1,2 metara i na one koji su ih tu smestili. Neka je večna slava svim poginulima i ubijenima u Gradini i Jasenovcu. Neka živi Republika Srpska. Živela Srbija", poručio je Vučić. 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je svima u BiH i regionu da u ime mira moramo da se suočimo sa posledicama prošlog rata.

"Tako imamo šansu da nam se to ne ponovi", rekao je Dodik na komemorativnom skupu povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja koncentracionog logora Jasenovac.

Dodik je istakao da je Republika Srpska uslov i garancija opstanka na ovim prostorima, a da bi svi drugi iz BiH i regiona to shvatili treba, kako je naveo, da dođu i pogledaju "skromne table poginulih".

"Zato je RS neuništiva, niste videli manju državu u koju je ugrađeno više žrtava", smatra Dodik.

Naveo je da su ustaše ubile 55 odsto stanovništva Kozarske Dubice, gotovo 18 hiljada i da ova opština ni danas nije uspela da dostigne broj stanovnika koji je imala pre genocida.

Ukazao je da ovo strašno mesto iznova opominje da ne treba dozvoliti nova zastrašivanja, jer smo u prošlosti platili preveliku cenu i doživeli genocid koji nije nazvan pravim imenom. 

"Ovde nećemo spuštati zastave na pola koplja, ovde smo da dignemo zastave mira. Petsto hiljada Srba nije ovde stradalo slučajno, nisu se ovde zadesili slučajno, bili su meta, jer su bili na strani istine", rekao je Dodik.

Naveo je da ne smemo dozvoliti da zaboravimo genocid, i da civilizovani svet mora da zna za 700.000 nevino stradalih u Jasenovcu.

"Moramo prestati da pominjemo Jasenovac usput, usput da se sećamo. Dužni smo to žrtvama. Dužni smo to zbog naše dece, da bi znali šta se desilo, da bi znali da naš narod nikada nije i neće tako nešto učiniti", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Jermeni traže da ceo svet deklariše kao genocid njihovo stradanje od Turske i da ne vidi razlog zašto Srbi, Jevreji i Romi to ne bi tražili.

Naglasio je da ne smemo o tome da ćutimo, kao i da ceo slobodarski svet ne sme da ignoriše istorijske činjenice i ćuti o žrtvama NDH dodajući da je antifašizam ugrađen u temelje Evrope.

Smatra da je važno i da se istaknu svi koji su se kao antifašisti pobunili protiv takve države ne samo sa naše strane već i u samoj Hrvatskoj.

"Hrvatska, verujemo, danas nije Nezavisna država Hrvatska i zato gradimo prema njoj politiku mira. Slavite vaše pobede, ali nemojte da slavite naše tragedije", dodao je Dodik.

Centralnoj manifestaciji, koja je održana na platou ispred "Topole užasa", prisustvovali su i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, ministri u Vladi Srpske i Srbije, predstavnici Narodne skupštine Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve, delegacija Pokrajinske vlade Vojvodine, Saveza jevrejskih opština i romske nacionalne manjine.  

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво