Donja Gradina, sećanje na žrtve jasenovačkih logora smrti

U zajedničkoj organizaciji vlada Republike Srpske i Srbije, u Spomen-području Donja Gradina obeleženo je 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac. Institucije imaju zadatak da utvrde tačna imena stradalih Srba na teritoriji NDH, poručio Aleksandar Vučić. Ovde nećemo spuštati zastave na pola koplja, ovde smo dignemo zastave mira, naveo je Milorad Dodik.

Srbija i Republika Srpska, poručeno je na skupu, žele mir, ali su naučile lekcije i nikada više neće dozvoliti Jasenovac, Jadovno, ali ni Oluju.

Prisutnima su se obratili predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da pred institucijama Srbije i RS stoji zadatak da se utvrde tačna imena stradalih Srba na teritoriji Nezavisne države Hrvatske, jer ni posle više od 70 godina to nije utvrđeno.

"To moramo da uradimo i zbog povampirenja ustaške politike u Hrvatskoj", rekao je Vučić na obeležavanju 75 godina od formiranja koncentracionog logora Jasenovac.

Naveo je da smo svedoci kako se iz ponora istorije na scenu vraćaju ideje nekadašnje NDH, da ćemo mirno i ponosno istrepeti sve to, ali da nikome i nikada nećemo dozvoliti Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko, ali ni Oluju.

"Srbin više neće u jamu, Srbin više neće bespogovorno u smrt, Srbin više neće i ne može bez svoje njive, imanja, kuće, ognjišta", naveo je Vučić.

Istakao je da Srbin više ne pristaje da bude kriv samo zato što je Srbin i što se krsti sa tri prsta, a Srbija nikad više neće biti slaba da gleda, ćuti i dopušta uništenje, pogrom dela sopstvenog naroda.

Vučić je napomenuo da Srbi nikome ne prete i da hoće mir i najbolje odnose, čak i sa onima koji su hteli da nas nema.

"Takvu politiku smatramo delom svoje budućnosti, ali ćemo da budemo svoj na svome, da živimo svoje obične živote u svojim opancima i pod svojim nebom", rekao je Vučić.

Takođe, naveo je da je izgubljeno mnogo života da bismo se plašili koljača i ubica koje, kako je rekao, neki svakodnevno promovišu kao heroje.

"Ne plašimo se tih ubica, sve smo lekcije naučili, vaše pesme i zlokobne pretnje samo nas ujedinjuju, na vaš podsmeh odgovaramo osmehom, na vašu mržnju ljubavlju", zaključio je Vučić.

Smatra da su Srbi u NDH bili krvi za to što postoje i što se nisu odrekli svoje pravoslavne vere i ognjišta, dodajući da su u Donjoj Gradini napravljene grobnice za one koji su tada smetali razvoju jedne nacističke države, a da Ante Pavelić za svoja zlodela nije odgovorao.

Vučić je rekao da ne želi da govori strašnim brojevima, između ostalog i o 30.000 stradale dece, već da hoće umesto toga da se zadrži na jednom broju - na 1,2 metara dubine na kojoj su pokopavani pobijeni.

"Zato što danas stojimo na toj meri 1,2 metara od užasa, samo na 1,2 metara pokopavali su ubijene Srbe, 1,2 metara od smrti, noža, kamena, malja, smeha ubica", rekao je Vučić.

Premijer Srbije naveo je da niko od "krvnika" nije pokušao da opere krv sa svojih ruku.

"Ili ih je prosto i danas baš briga, sasvim mirno spavaju i utrkuju se, kao što vidite, da dokažu da im je deda bio ustaša. Nama nije, naši dedovi su ovde, na 1,2 metara ispod zemlje, zaklani, streljani, udareni maljem, položeni su u temelj njihove 'božje države', ustaške države njihovih dedova", rekao je Vučić.

Zbog toga, kako je rekao, danas mi, unuci žrtava na samo 1,2 metara, na teritoriji ustaške "božje države" pevamo ponosno Bože pravde.

"Pa koje onda pobedio?", upitao je Vučić, dodajući da unuci onih koji su bili predodređeni da umru za nečije puste snove, pamtimo bez mržnje i bez osvete, te da je naš uspeh, rad i rast, naša pobeda njihova najveća kazna.

"Naši preci znaju da to nije bilo uzalud", rekao je Vučić, navodeći da je srpski narod preživeo i da nikada više neće dozvoli da ga neko spusti na tih 1,2 metara.

Naglasio je da ćemo hodati podignute glave napred, a ne unazad, od sada pa zanavek, s ponosom koji obezbeđuju dede žrtve, a ne dede ustaše.

"Zato vas molim za trenutak tišine za sve one kojih više nema, tišine u kojoj će biti sve naše reči za sve njih, i za one pokopane na 1,2 metara i na one koji su ih tu smestili. Neka je večna slava svim poginulima i ubijenima u Gradini i Jasenovcu. Neka živi Republika Srpska. Živela Srbija", poručio je Vučić. 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je svima u BiH i regionu da u ime mira moramo da se suočimo sa posledicama prošlog rata.

"Tako imamo šansu da nam se to ne ponovi", rekao je Dodik na komemorativnom skupu povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja koncentracionog logora Jasenovac.

Dodik je istakao da je Republika Srpska uslov i garancija opstanka na ovim prostorima, a da bi svi drugi iz BiH i regiona to shvatili treba, kako je naveo, da dođu i pogledaju "skromne table poginulih".

"Zato je RS neuništiva, niste videli manju državu u koju je ugrađeno više žrtava", smatra Dodik.

Naveo je da su ustaše ubile 55 odsto stanovništva Kozarske Dubice, gotovo 18 hiljada i da ova opština ni danas nije uspela da dostigne broj stanovnika koji je imala pre genocida.

Ukazao je da ovo strašno mesto iznova opominje da ne treba dozvoliti nova zastrašivanja, jer smo u prošlosti platili preveliku cenu i doživeli genocid koji nije nazvan pravim imenom. 

"Ovde nećemo spuštati zastave na pola koplja, ovde smo da dignemo zastave mira. Petsto hiljada Srba nije ovde stradalo slučajno, nisu se ovde zadesili slučajno, bili su meta, jer su bili na strani istine", rekao je Dodik.

Naveo je da ne smemo dozvoliti da zaboravimo genocid, i da civilizovani svet mora da zna za 700.000 nevino stradalih u Jasenovcu.

"Moramo prestati da pominjemo Jasenovac usput, usput da se sećamo. Dužni smo to žrtvama. Dužni smo to zbog naše dece, da bi znali šta se desilo, da bi znali da naš narod nikada nije i neće tako nešto učiniti", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Jermeni traže da ceo svet deklariše kao genocid njihovo stradanje od Turske i da ne vidi razlog zašto Srbi, Jevreji i Romi to ne bi tražili.

Naglasio je da ne smemo o tome da ćutimo, kao i da ceo slobodarski svet ne sme da ignoriše istorijske činjenice i ćuti o žrtvama NDH dodajući da je antifašizam ugrađen u temelje Evrope.

Smatra da je važno i da se istaknu svi koji su se kao antifašisti pobunili protiv takve države ne samo sa naše strane već i u samoj Hrvatskoj.

"Hrvatska, verujemo, danas nije Nezavisna država Hrvatska i zato gradimo prema njoj politiku mira. Slavite vaše pobede, ali nemojte da slavite naše tragedije", dodao je Dodik.

Centralnoj manifestaciji, koja je održana na platou ispred "Topole užasa", prisustvovali su i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, ministri u Vladi Srpske i Srbije, predstavnici Narodne skupštine Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve, delegacija Pokrajinske vlade Vojvodine, Saveza jevrejskih opština i romske nacionalne manjine.  

broj komentara 17 pošalji komentar
(subota, 20. avg 2016, 12:45) - Воронцов [neregistrovani]

Тема су биле жртве усташког злочина у Јасеновцу

Али одмах се неко нађе да мења тему и помиње припаднике ЈвУо , "четнике" и Блајбург.Кад је већ то поменуто зар не треба онда рећи колико је људи изгинуло због грешака њихових команданата.Да је Ђуришић сарађивао са окупатором ( повремено и није био у добрим односима са Немцима) и да су починили и злочине то је познато.Одлучио се на повлачење у договору са Дражом.Дража му је обећао да преко Дрине стиже са преко сто хиљада војника. Од тога није било ништа, присилно мобилисани војници побегки су од Драже и он је стигао са једва двадесетак хиљада.Посвађали су се и разишли.Преко Дрљевића Ђуришић је успоставио везу са НДХ и договорено је да се повлаче преко НДХ. Према договору требали су прећи Саву и повлачити се левом страном.Зашто они то нису урадили остаје нејасно али они се повлаче десном страном Саве.Да ли су у НДХ знали неке њихове намере или ко зна шта углавном догодило се то да су их последњих дана марта и првих дана априла 1945. сачекали у Лијевче Пољу и отпочели напад Снаге Ђуришића претрпеле су страшан пораз.Рачуна се да их је око 7000 погинуло на бојишту, а око 5000 одведено у системе логора Јасеновац и убијено ( међу њима и Ђуришић).У тим Ђуришићевим јединицама владао је сукб јер су једни били за Дрљевића, а други за Ђуришића.Ти који су били за Дрљевића предали су се и признали Дрљевића за команданта и владара и положили му заклетву.Они су се и повлачили заједно са усташама и завршили у Блајбургу.Колике су то биле катастрофалне одлуке команданата који су не само повели војску већ и многе цивиле, који су пострадали, што од глади, болести, погибије.Данас многи желе ревизију историје па неће рећи да су ти људи страдали због погрешне полтике и одлука команданата већ хоће рећи да су за све то криве биле победничке снаге Југословенске Армије, што наравно не одговара историјској истини.

(subota, 20. avg 2016, 12:06) - anonymous [neregistrovani]

@Secanje

A zasto nije mesto da se govori i cetnicima kada se iz prilozenog vidi da su i oni zrtve Jasenovca, Gradiske i ostalih ustaskih logora. Kada se pale svece i cita opelo valjda se sve zrtve racunaju a ne selektivno, one koje tebi odgovaraju.
Svako ima pravo da da svoje misljenje i komentar pod uslovom da ne vredja, jednoumlje je proslost, proslost kada nisi smeo ni da spominjes zabetonirane jame i neopojene grobove nasih predaka (moji su iz okoline Prebilovaca). Jednoumlje koje je uveo onaj koji nikada nije ni pokusao da napadne Jasenovac a kasnije ni obisao da klekne i izvine se u ime naroda kome je pripadao i koji je izvrsio nevidjene zlocine ali je bio brz da zabetonira jame i oslobodi svoj narod krivice.

(subota, 20. avg 2016, 11:07) - Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

Secanje

na zrtve ustasa ! Saslusajte govor Vucica, ja sam se najezio a nisam cuo ni jednu rec o cetnicima i mislim da ovde nije mesto da se o tome raspravlja

(subota, 20. avg 2016, 10:23) - SNO Sidnej [neregistrovani]

@Ђуришића је издао...

Sta si ti tu rekao suprotno od onoga sto sam ja rekao, poenta je da se JKVO nije povlacila sa ustasama "rame uz rame", nego sama boreci se i protiv ustasa i partizana, sto se tice pogibije Vojvode Djurisica i njegovih saboraca iz srpske Sparte postoje vise verzija i izvora (nemacki, ustaski, partizanski, drljevicevski), nije dovoljno samo da guglujes jednu na Wiki (koju svako moze da promeni) 

(subota, 20. avg 2016, 09:25) - Противник лупања: [neregistrovani]

Ђуришића је издао...

даљи рођак Секула Дрљевић усташама,који су га пребацили из околине Бањалуке у Јасеновац ,где је 1945. убијен заједно са својим четницима.

(subota, 20. avg 2016, 08:42) - SNO Sidnej [neregistrovani]

@U Bleiburgu

Netacno, JKVO se povlacila odvojeno i ubijana usput od strane partizana i ustasa (Djurisic i njegovi borci su masakrirani od ustasa) oni koji su stigli do Italije nisu vraceni, oni mucenici sto su krenuli i stigli u Austriju sa sve zenama i decom su vraceni od strane Engleza u Sloveniju i tu pobijeni u slovenackim vrletima od strane partizana, lako proveriti, to je dokumentovana istorija!
Ne mesaj ustase i JKVO, jedni su zlocinci a drugi priznati borci protiv Hitlera, svidjalo se to tebi ili ne!

(subota, 20. avg 2016, 02:46) - Vitas [neregistrovani]

necuje se dovljno daleko

uvjek ista greska, mozemo mi govoriti sta hocemo i obeljezavati koliko hocemo ali neradimo to kako treba da cuje ceo svet, sta treba da se radi jednostvano mnogo jednostavno platiti strane medije ima da prenesu I da cuje ceo svet od aljaske do australije, Srbi morate to vise shvatiti od ovga slabo ima koristi mora svet da cuje o tome jer je krajnje vreme dok se nije ponovilo ponovo !!!

(subota, 20. avg 2016, 02:19) - sasa [neregistrovani]

nikada

Kao sto rece pesma Decu Vam necu oprostiti! Nikada!

(subota, 20. avg 2016, 01:21) - anonymous [neregistrovani]

U Bleiburgu

su sahranjeni i cetnici! Rame uz rame su bjezali sa ustasama, belogardejcima iz Slovenije ka Zapadu!

(petak, 19. avg 2016, 23:53) - Aca [neregistrovani]

Josipe

pitas i nije te stid sta pitas?????
Pa vi ste poceli jos od 90 i do dan danas to radite. Zar ne smijemo ni mrtve spomenuti a vi i vasa vlada posjecujete Blejburg i odajete pocast onim koji su ubijali u Jasenovcu. A ti pitas nas da zaboravimo???