Vučić i Dodik o Jasenovcu: Očuvali smo svoj rod i mir

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je, uoči obeležavanja 75 godina od osnivanja koncentracionog logora NDH u Jasenovcu, da je naša pobeda u tome što ćemo svi biti ujedinjeni i što ćemo na tom mestu pokazati da umemo da sačuvamo i svoj rod i mir.

"Na mestu gde su ustaše pravile svoju 'božju državu' ubijajući decu i ljude samo zato što su Srbi, mi ćemo pevati 'Bože pravde' i pokazati da umemo da sačuvamo svoj rod i mir", rekao je Vučić u izjavi Tanjugu po dolasku u Banjaluku.

Vučić je, uoči komemorativnog skupa u Donjoj Gradini, istakao da je današnji dan veoma važan jer se obeležava 75 godina od nastanka, kako je rekao, "fabrike smrti" za Srbe, Jevreje i Rome logora Jasenovac, koji je pravljen u ime ustaške "civitas dei", odnosno božje države.

"Ali ono u čemu jeste naša pobeda to je da ćemo svi biti ujedinjeni danas i da ćemo na mestu gde su oni pravili svoju 'božju državu', ubijajući decu i ljude samo zato što su Srbi, pevati 'Bože pravde' i pokazati da umemo da sačuvamo svoj rod, i da nam se više nikada ne dogodi i ponovi Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko niti 'Oluja'", rekao je Vučić.

On je dodao da mu se čini da ćemo uvek imati dovoljno znanja i mudrosti da sačuvamo mir i svoj narod.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je današnji dan važan jer su u obeležavanju 75 godina od formiranja "Jasenovca" ujedinjeni Srbija i Republika Srpska, odnosno čitav narod.

"U Jasenovcu je ubijeno 500.000 Srba i 200.000 pripadnika drugih naroda. Srbi se tu nisu našli slučajno, niti su bili kolateralna šteta, i to govori o tome da je logor napravljen s ciljem da uništava Srbe u poznatom projektu – jednu trećinu ubiti, jednu trećinu raseliti i jednu trećinu pokatoličiti", istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ubistvo trećine stanovništva srpske nacionalnosti u Hrvatskoj govori o tome da je to bio svirep plan i koliko je bilo usmereno protiv Srba samo zato što su bili drugi u odnosu na Hrvate.

"Znamo da je prošlo mnogo godina i da je bivša Jugoslavija potisnula istinu o Jasenovcu. I na ovoj generaciji političara i državnika je da učine sve da se ta istina do kraja spozna i da o genocidu saznaju svi koji to nisu hteli ili mogli da saznaju prethodnih godina", naveo je Dodik.

Vučić i članovi Vlade su oko 18 sati stigli na aerodrom u Banjaluci, odakle su krenuli u Donju Gradinu, gde se obeležava 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru "Jasenovac".

Vučić, Cvijanovićeva i Dodik obišli izložbu o "Jasenovcu"

Premijer Vučić, predsednik RS Dodik i premijerka Srpske Željka Cvijanović obišli su memorijalnu izložbu u Spomen-području "Donja Gradina". Premijeri Srbije i RS i predsednik Srpske su na izložbi mogli da vide oznake koje su Srbi u pojedinim gradovima takozvane Nezavisne Države Hrvatske morali da nose oko ruke, zatim oglase za popis Srba, pozive da se svi pravoslavci, bez obzira na to da li su i kad prešli u drugu veru, prijave radi evidencije u ustaško redarstvo.

Na izložbi je prikazan i oglas iz 17. jula 1941. godine na čijem zaglavlju stoji "Predmet: cigana popis", kojim ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske traži od pripadnika romske nacionalnosti koji borave na području Zagreba da se prijave Redarstvenom ravnateljstvu.

Izloženo je i obaveštenje po kojem Jevreji moraju da nose oznaku na levoj strani grudi, a u protivnom će biti kažnjeni od 100 do 100.000 dinara ili zatvorom od deset dana do šest meseci.

U Spomen-području su izložene i fotografije tela ubijenih srpskih seljaka u selu Gudovac kod Bjelovara, kao i fotografije drvenog malja i specijalno izrađenog noža "srbosjek", kojim su ubijani logoraši koncentracionog logora "Jasenovac".

Tu su i stotine fotografija jasenovačkih dokumenata koji svedoče o zločinima pod okriljem NDH.

Ceremonija obeležavanja 75 godina od formiranja koncentracionog logora u kojem su stradali Srbi, Jevreji i Romi održava se kod spomenika "Topola užasa", drveta na kojem su ustaše tokom Drugog svetskog rata vešale logoraše.

To drvo, koje se nalazi pored reke Save, iščupano je posle rata, da bi zatim od njega bio napravljen spomenik.

Na "Topoli užasa" vidljiva su i oštećenja od metaka, ali i od vatre koja je nastala tokom oružanih sukoba 1995. godine na tom području.

Komemorativnom skupu prisustvuju i ministri u Vladi Srbije Zlatibor Lončar, Vladan Vukosavljević, Mladen Šarčević, Nela Kuburović, Zoran Đorđević, Zorana Mihajlović, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Branislav Nedimović i Ana Brnabić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво