BiH, optužnica protiv 13 osoba zbog zločina u Novom Gradu

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 13 osoba, koja se terete za zločin protiv čovečnosti na području opštine Novi Grad (Bosanski Novi) tokom 1992. godine.

Optužnica ih tereti da su tokom juna 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske, Teritorijalne odbrane, Vojne policije i paravojnih formacija, kao učesnici napada, lično i direktno učestvovali u ubistvima, mučenju i progonu celokupnog civilnog bošnjackog stanovništva iz mesta Ekići i Alići, prenela je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

"Prilikom napada na navedena sela i progona stanovništva iz njihovih kuca optuženi lično i direktno, zajedno sa drugim licima, počinili ubistvo 27 civila muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno odvojili od njihovih porodica, potom tukli, mučili i zlostavljali, pred njihovom decom i ženama, koji su gledali zlostavljanje", navodi se u optužnici.

Optuženi se terete da su 1996. godine, u nameri prikrivanja zločina, učestvovali u otkopavanju masovne grobnice i bacanju većine posmrtnih ostataka u reku, što je prouzrokovalo da tela samo devet žrtava budu pronađena na lokaciji masovne grobnice i u blizini reke, gde su bačena, dok se za telima ostalih još traga.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Na spisku optuženih su Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karalica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ostoja Balaban, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan Baltić, Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара