Država sa sistemskom greškom

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocenjuje da je Bosna i Hercegovina trajno defektna, podeljena država, posledica sistemske greške odnosno različitih koncepcija unutrašnjeg uređenja zemlje.

Milorad Dodik je u intervjuu "Politici" rekao da strani i bošnjački zvaničnici "nisu razumeli ili namerno neće da shvate" da mogući referendum o samostalnosti RS nije "akcija sračunata za rasturanje BiH", nego "reakcija ako bilo ko pokuša da jednostrano ukine Republiku Srpsku ili uruši status koji ona ima po Dejtonskom sporazumu".

"U jednoj od te dve varijante, referendum smatramo potpuno dozvoljenim demokratskim odgovorom na nasrtaje bilo koje vrste na Republiku Srpsku. Mi se nikada nećemo odreći prava da odlučujemo o sebi", rekao je Dodik.

Premijer RS ističe da "bilo kakav avanturizam s referendumom ne dolazi u obzir" i da za sada RS ima dovoljno kapaciteta da odbrani svoju federalno-konfederalnu poziciju u BiH.

Dodik napominje  da je politika Banjaluke da se na zajedničke organe BiH može preneti neka nadležnost samo pod uslovom da Republika Srpska ima koristi od toga.

Unitaristi sve glasniji

Predsednik Vlade RS upozorava da u Bosni i Hercegovini ima mnogo onih koji smatraju da je došlo vreme da pobedi njihov koncept unitarne i centralizovane BiH, "što nije ništa drugo do idealizovanje jedne od opcija koje su bile i u suštini rata".

"Oni, a reč je o bošnjačkim političarima, ratni cilj pokušavaju da ostvare kroz priču o raznim reformama i jačanju evropskog kapaciteta BiH", kaže Dodik i ističe da se njegova opcija zalaže za poštovanje izvornog Dejtona, a ne raznih "duhova Dejtona" na osnovu kojih je u ranijem periodu menjan izvorni sadržaj ovog međunarodnog dokumenta.

Dodik je objasnio da je zbog tih različitih viđenja unutrašnjeg uređenja BiH "očigledno da je ona trajno defektna zemlja", "podeljena zemlja i do sada nije uspela da nađe zajednički imenilac ni za jednu stvar koja bi u njoj okupila sva tri naroda".

Premijer RS kaže da "povišena politička temperatura u BiH ne zavisi od periodičnih događaja kao što su izbori" jer je BiH "posledica sistemske greške".

"Ovde su jedina konstanta stranci koji pokušavaju da od BiH naprave nešto što njima odgovara. A na šta to liči najbolje se vidi iz izjave nemačkog poslanika u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Doris Pak da je BiH sjajno zamišljena, ali ne funkcioniše", objasnio je Dodik.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво