Vučić i Dodik na obeležavanju 75 godina od početka genocida u Jasenovcu

Na platou ispred "Topole užasa", u Spomen području Donja Gradina u Republici Srpskoj, u petak će biti obeleženo 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru smrti Jasenovac.

Nakon istorijskog časa i recitala u izvođenju glumaca iz Republike Srbije i Republike Srpske, skupu će se obratiti premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, najavio vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Komemorativnom programu će prisustvovati predstavnici Vlada Srbije i Srpske, skupština Srbije i Srpske, Srpske pravoslavne crkve, Saveza jevrejskih opština, romske nacionalne manjine, mnogobrojna udruženja i građani.

U saopštenju se navodi da sistem koncentracionog logora, čije je središte bilo u Jasenovcu, predstavlja jednu od lokacija na kojima je tokom Drugog svetskog rata izvršen masovni genocid. Prema podacima do kojih se došlo, može se tvrditi da je u ovom logoru usmrćeno oko 700.000 ljudi, najvećim delom Srba, Jevreja, Roma i drugih antifašista.

Sistem koncentracionih logora sa središtem u Jasenovcu, osnovan 21. avgusta 1941. godine, smatra se mestom najmonstruoznijeg ubistva više stotina hiljada ljudi, među kojima i 19.544 dece mlađe od 14 godina.

Logor u Jasenovcu nalazio se duž leve obale Save, na potezu od Stare Gradiške na istoku do sela Kraplje na zapadu, i od Struga na severu do linije između Draksenića i Bistrice na jugu.

Nakon više neuspešnih pokušaja proboja iz logora, preostali logoraši su 22. aprila 1945. učinili još jedan napad koji je doneo slobodu manjem broju njih. Veći broj je stradao u borbama sa logorskim čuvarima.

Logor u Staroj Gradiški, deo jasenovačkog kompleksa, oslobođen je 23. aprila 1945. godine, a trupe jugoslovenske Druge armije ušle su u napušteni logor Jasenovac 2. maja iste godine.

Pre nego što su napustili logor u Jasenovcu, ustaše su likvidirale sve preostale zatočenike, devastirale deo građevina i pokušale da unište tragove svojih zločina, navodi se u saopštenju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 17. avg 2016, 21:09) - anonymous [neregistrovani]

Ali zasto

se ne ide u Jasenovac nego u republici Srpskoj?

(sreda, 17. avg 2016, 19:04) - anonymous [neregistrovani]

Jasenovac

Zašto su PARTIZANI zaobilazili Jasenovac !!!