Kovač nazvao Vulina huškačem i bukačem

Odlazeći ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač nazvao je srpskog ministra rada Aleksandra Vulina "dežurnim huškačem i bukačem" koji se, kako tvrdi, meša u unutrašnje stvari te države jer je aktuelno stanje u Hrvatskoj uporedio sa ustaškom NDH.

"Opet se javljaju dežurni huškači i bukači iz susedstva, opet žele da se mešaju u naše, hrvatske unutrašnje stvari, žele da menjaju istoriju", rekao je ministar Kovač.

Kovač je, kako prenosi Hina, rekao da će doći vreme kada će Srbija morati da shvati šta je to što je u njeno ime činjeno devedesetih godina, kao i da se rat nije vodio na teritoriji Srbije, već Hrvatske.

"I sve dok to ne bude slučaj, neće biti sreće", rekao je Kovač i ponovio da će Srbija morati da se suoči sa sobom i sa svojom ulogom u ratu na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ne smemo, kazao je, zaboraviti ni rat koji se vodio protiv Slovenije.

Na opasku novinara da Srbija sve češće napada Hrvatsku, a da hrvatska diplomatija ćuti, Kovač je rekao da je "hrvatska diplomatija tu vrlo jasna".

"Mi jasno poručujemo Srbiji – neka se bavi sama sobom", ponovio je Kovač i dodao da Srbija sada ima šansu u okviru procesa približavanja EU da "promeni sebe", pogotovu na području poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe.

Kovač je rekao i da je hrvatska diplomatija sve ono što je za Hrvatsku važno i što će biti važno za transformaciju Srbije ugradila u taj proces.

"Znači, Srbija će morati da promeni svoj zakon (o univerzalnoj jurisdikciji) i neće moći da bude mini-Hag," naveo je šef hrvatske diplomatije.

Dodao je kako će Srbija morati da omogući žrtvama rata pristup pravosuđu.

"Moraće, isto tako, zajedno s nama, da traga zajedno za nestalima i posmrtnim ostacima. Moraće da sarađuje sa našim sudom i isto tako izruči one ljude koji su optuženi", rekao je Kovač na obeležavanju crkvenog praznika Velika Gospa u Sinju.

On je sugerisao da bi za Srbiju bilo pozitivno da sada krene u proces približavanja Evropskoj uniji i ispunjavanje svih tih obveza koje se tiču zvaničnog Zagreba.

Takođe odlazeći hrvatski ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić je tokom vikenda pokrenuo pitanje brisanja, kako je naveo, lažnih prebivališta u Vukovaru uveren da bi broj Srba u tom gradu pao ispod 30 odsto i više ne bi postojala obaveza primene dvojezičnosti, odnosno ćirilice.

"Koliko god malo Srba živelo u Hrvatskoj, izgleda da ih je previše za hrvatsku vladu", izjavio je tim povodom Vulin.

On je juče podsetio da su u ustaškoj NDH postojali takozvani rasni zakoni na osnovu kojih je moglo Srbe, Jevreje ili Rome ubijati ili pljačkati.

"Bojim se da je ovo najava rasnih zakona kao u NDH. Kada jednu naciju optužite da krši zakon i da laže, onda vi najavljujete donošenje tih zakona", rekao je Vulin novinarima u Jagodini.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво