BiH: Rano za promenu ovlašćenja visokog predstavnika

Miroslav Lajčak ocenjuje da situacija u Bosni i Hercegovina još "nije zrela" za odlazak visokog predstavnika međunarodne zajednice, odnosno promenu njegovih nadležnosti.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak objašnjava da je tokom razgovora sa predstavnicima zemalja članica Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira zaključeno da još nisu ispunjeni svi prioriteti i uslovi za tranziciju Kancelarije visokog predstavnika, koje je Savet definisao na sastanku u Sarajevu.

Lajčak je ocenio da je BiH "zajednička država konstitutivnih naroda" i naglasio da će tako zauvek biti, te da, kako je rekao, nema smisla da se neko igra bilo kakvim drugim insinuacijama.

Gostujući na Federalnoj televiziji, Lajčak je objasnio da neće biti jednostrane promene Ustava i da je razočaran nastavkom, kako je naveo, destruktivne nacionalističke retorike nakon lokalnih izbora.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u BiH, Lajčak je kao tri dobre stvari koje su se u zadnje vreme desile u BiH, naveo nastup predsednika Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića na nedavnoj sednici Narodne skupštine RS, demokratsko provođenje lokalnih izbora i vraćanje pažnje međunarodne zajednice na BiH.

Prema njegovom mišljenju, tri loše stvari su, kako je naglasio, to što su političari u prvoj sedmici nakon izbora nastavili sa govorom mržnje, nedovoljno posvećivanje pažnje evropskim integracijama i nasilje nad organizatorima Kvir festivala u Sarajevu.

Lajčak nije želeo da odgovori na pitanje da li je od Saveta za implementaciju mira tražio saglasnost, odnosno odobrenje za smenu predsednika Vlade RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika i predsedavajućeg Predsedništva BiH i lidera Stranke za BiH Harisa Silajxića.

Visoki predstavnik objašnjava da on teško može da kazni one lidere koje "građani na izborima nagrađuju".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара