Makedonija, mlinari traže jeftiniju analizu uvozne pšenice

Makedonske mlinarske kompanije zatražile su poništavanje odluke o povećanje nadoknade za fitosanitarnu analizu uvozne pšenice, preneli su lokalni mediji.

Kompanije članice Grupacije mlinsko-pekarske industrije navode da je poskupljenjem koje važi od 2. avgusta, cena fitosanitarne analize pšenice povećana za 833 odsto, što je u suprotnosti sa pravilima CEFTA i STO.

Fotosanitarna analiza pšenice (brašno nije obuhvaćeno) koja je koštala ukupno oko 3.000 denara, sada se plaća oko 25.000 denara.

Mlinarske firme nisu saglasne sa novim davanjima za uvoz pšenice, ističući da je Državni inspektorat Ministarstva poljoprivrede Makedonije odluku o poskupljenju doneo bez konsultacija sa njima.

Reakcija na povećanje cene fitosanitarne analize prošle sedmice je došla iz Srbije, odakle Makedonija uvozi najveće količine pšenice.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić je pozvao nadležne iz Vlade Makedonije na razgovor o prevazilaženju problema, ne isključujući uvodjenje recipročnih mera.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара