MUP i Grad Beograd uputili pomoć u Makedoniju

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović uputio je dodatne snage i opremu Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedonije kao pomoć u sanaciji posledica poplava izazvanih obilnim padavinama. Grad Beograd uputio je tim od sedam ljudi, dva specijalizovana vozila i dve pumpe u Skoplje kako bi što pre bile sanirane posledice poplava koje su nedavno zadesile Makedoniju, izjavio je za "Beoinfo" direktor „Beokom servisa” Darko Glavaš.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, u Makedoniju je krenulo 27 pripadnika MUP-a iz Sektora za vanredne situacije iz Beograda, Jagodine i Kruševca sa 20 pumpi za ispumpavanje vode i dodatnom pratećom opremom.

U Makedoniji se od juče nalazi više terenskih vozila i kamiona s neophodnom opremom i pumpama, kao i dvadesetak pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP-a, koji su po dolasku u prigradsko naselje Creševo u Skoplju angažovani na zaštiti i spasavanju stanovništva, kao i na sanaciji terena i crpljenju vode.

Direktor „Beokom servisa” Darko Glavaš kaže da je JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” poslalo svoje najveće vozilo za otčepljivanje fekalija, slivničkih veza i za isisavanje sadržaja iz kanalizacija i podruma.

"JKP „Gradska čistoća” uputilo je veliku fekalnu cisternu koja će pomoći u isisavanju mulja, a JP „Beogradvode” dve pumpe velikog kapaciteta, 2.000 litara u minuti, koje će pomoći da se isprazni voda iz kanalske mreže, vodovodnih i kanalizacionih sistema ili privatnih kuća", rekao je Glavaš.

Prema njegovim rečima, planirano je da ekipe u Makedoniji ostanu sedam do 10 dana.

Ukoliko Vlada Makedonije i Grad Skoplje odluče da im je ta pomoć neophodna duže, oni će ostati koliko bude bilo potrebno.

"Beograd saoseća sa narodom Makedonije", rekao je Glavaš i podsetio da je i Srbiju ovakvo nevreme pogodilo pre nekoliko godina, te da je ljudski pomoći, saopšteno je iz Gradske uprave.

U snažnom nevremenu, koje se dogodilo u subotu uveče i tokom noći, poginule su, prema poslednjim podacima, 22 osobe na području glavnog grada Makedonije, povređeno je više desetina ljudi, a policija i dalje pretražuje teren i traga za mogućim novim žrtvama. Snažno nevreme pričinilo je i veliku materijalnu štetu i ostavilo pustoš u pogođenim delovima grada. Oštećene su kuće, ulice i automobili.

Bujice su nosile i prevrtale automobile, a neki delovi grada su ostali bez struje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво