Kotromanović: Americi žao što nas nisu pustili u Banjaluku

Komandant Operativne grupe Sinj za vreme hrvatske akcije "Oluja" i doskorašnji ministar odbrane Hrvatske Ante Kotromanović tvrdi da je "više puta čuo izjave visokih američkih zvaničnika kako im je sada žao što nam nisu dopustili ulazak u Banjuluku".

U opširnom autorskom tekstu za zagrebački Večernji list Ante Kotromanović tvrdi da su hrvatske vojnike "držali na lancu kao besne pse, spremne na puštanje u slučaju da Beograd ne bude hteo da sedne za sto i počne da razgovara o miru".

"Danas su svi svesni da su pogrešili i da ovakva BiH nema perspektivu. Dejtonskim sporazumom dobili smo trenutni mir, ali nismo osigurali budućnost Bosne i Hercegovine", piše Kotromanović.

Komandant Operativne grupe Sinj za vreme hrvatske akcije "Oluja" tvrdi da "nijedan metak iz SAD" hrvatska vojska nije primila kao pomoć u operaciji "Maestral" u kojoj su, po njegovim rečima, "na širokom frontu od Drvara do Kupresa i u teškim uslovima, poražene najbolje Mladićeve snage koje je imao na raspolaganju".

Govoreći o operaciji "Južni potez", za koju tvrdi da nisu znali da je to "poslednja operacija hrvatske vojske u BiH" i da su "to poslednji ispaljeni meci", Kotromanović piše da je dolaskom hrvatske vojske pred Banjaluku "Republika Srpska vojnički i politički kapitulirala".

"Zauzeli smo sve hidroelektrane na jezeru Bočac i na nekoliko sati prekinuli dovod električne energije kao poruku da Vojska Republike Srpske položi oružje...pravi je šok nastao kad smo morali da napustimo položaje koje smo krvavo osvojili. Osećali smo se kao psi rata. Iskorišćeni, polako shvatajući šta je politika. Nije bilo lako objasniti vojnicima zašto napuštamo položaje i povlačimo se. Nismo razumeli, a iskreno, nisam ni ja shvatao političke razloge za taj potez. Mislili smo da je ono što smo osvojili naše", tvrdi Kotromanović.

Komandant Operativne grupe Sinj za vreme hrvatske akcije "Oluja" piše da su mnogi oficiri bili besni.

"Sećam se svog načelnika protivvazdušne odbrane, koji je, kad sam pokušao da objasnim da se povlačimo, komentarisao: 'Politika je ku..a'".

Slomili smo Republiku Srpsku, a onda je ona preko Dejtona ponovno 'vaskrsla'. Svi su se pitali zašto napuštamo položaje, pa Banjaluka je prazna. Ja sam mrzeo taj trenutak uzmicanja iako su svi vrištali – mir, mir, mir!", tvrdi Kotromanović i dodaje da sada "zna nešto više" o tome "zašto politika nije dopustila" hrvatskoj vojsci da uđe u Banjaluku.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво