"Za dom spremni" uz Tompsona i direktan prenos

Hrvatski portal Indeks piše: "Tompson zvijezda HRT-ovog koncerta u izravnom prenosu, publika urlala 'Za dom spremni'". Policija podnela prekršajnu prijavu.

HRT je večeras na prvom programu prenosio koncert iz Knina. Koncert je humanitarnog karaktera, skuplja se novac za obnovu vukovarskog Vodotornja, a na njemu nastupaju brojni izvođači, navodi Indeks.

No, već nakon pola sata koncerta postalo je jasno da je glavna zvezda koncerta Marko Perković Tompson.

"Na koncertu nastupaju Orkestar Hrvatske ratne mornarice i maestra Tončija Ćićerića, klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice i Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije s maestrom Sinišom Leopoldom. Nastupiće i Marko Perković Thmpson", objavili su na HRT-u.

Teško je bilo ne primetiti da je najzastupljeniji na koncertu bio onaj zbog kojeg se publika u Kninu i okupila - Marko Perković Tompson.

Tako je pevač poznat po pevanju pesme "Jasenovac i Gradiška Stara", u kojoj se poziva na klanje Srba, dobio besplatnu reklamu u udarnom terminu na televiziju koju plaćaju svi građani Republike Hrvatske.

Čovek kome mnoge evropske zemlje zabranjuju nastup očigledno nije problem za HRT pa je Tompson kninskoj publici predstavio svoje najveće hitove i stihove kao "Loša bila 45-a, odnila nas priko svijeta" i slične stihove.

"Šaljemo predivne slike", konstatovala je novinarka iz kol-centra dok se u pozadini čuje Tompson. Organizaciju koncerta nahvalio je i prvi čovek HRT-a Siniša Kovačić.

U jednom trenutku pred početak pesme Klape Kaše i orkestra HRM-a iz publike se čulo skandiranje "Za dom spremni". Isto se skandiranje nastavilo i nakon pesme, te još nekoliko puta tokom večeri, piše Indeks.

Ranije juče u Kninu je zabeleženo još nekoliko ispada hrvatskih ekstremista. U prepodnevnim satima gradom je promaširala "Deveta bojna", profašistička vojna formacija HOS-a, sa zastavom na čijem grbu stoji ispisano "Za dom spremni". Hosovci su pevali ustaške pesme u kojima se veličaju komandanti zloglasne Paveliće "Crne legije".

Nekoliko sati kasnije na kninskim ulicama je, uz taktove Tomsonove muzike, zapaljena i zastava Srbije nakon čega je policija privela dvojicu ekstremista.

Hrvatski mediji prenose da su nakon obeležavanja 21. godišnjice "Oluje" u Kninu podnete dve krivične prijave zbog povrede ugleda strane države i šest prekršajnih prijava od kojih se pet odnosi na kršenje javnog reda i mira, a jedna zbog kršenja zakona o javnom okupljanju.

Portal Indeks piše da je nakon prekršajne prijave zbog pevanja "Za dom spremni" sa Fejsbuka uklonjena fan stranica Marka Perkovića Tompsona na kojoj je i objavljena informacija o prijavi, kao i fotografija prijave.

Indeks, koji se i ranijih godina distancirao i osuđivao manifestacije proustaškog karaktera u Hrvatskoj, konstatuje, inače,  da je akcija "Oluja" bila "pobednička i oslobodilačka", ali i dodaje da se ovog puta "umesto dostojanstvene proslave" dogodio "gnusan ustaški dernek".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије