Grabar Kitarović: Hrvatska stvorena pobedom i voljom hrvatskog naroda

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je sa svečanog obeležavanja 21. godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja" poručila da je Hrvatska stvorena pobedom hrvatskog naroda i njegovom voljom izraženom na referendumu 1991. Vojnu operaciju "Oluja" nazvala je "briljantnom i etički čistom".

Dobar deo obraćanja na svečanosti u Kninu Kolinda Grabar Kitarović je posvetila odnosima Srbije i Hrvatske. Ipak, na samom početku se obratila, kako je rekla, "onima koji Hrvatsku nazivaju slučajnom državom, a koji su ovih dana išli i korak dalje i rekli da ju je stvorila zločinačka 'udbaška struktura'".

"Moderna hrvatska država stvorena je voljom hrvatskog naroda i voljom izraženom na referendumom 1990. i veličanstvenom pobedom hrvatskih branitelja u 'Oluji' koju ovde danas slavimo", navela je predsednica Hrvatske.

Istakavši da je godišnjica "Oluje" Dan pobede, slobode i mira za Hrvatsku, Grabar Kitarović je rekla da se sve to moralo izvojevati u ratu, braneći zemlju od "unitarističkog jugoslovenstva i četništva, koji su počinili strašna zla širom Hrvatske i BiH".

"Želim i ovom prilikom reći da poštujemo svaku žrtvu, jer svaki život je jednako vredan, ali se isto tako mora znati da je 'Oluja' bila politički opravdana, etički čista, vojnički briljantno izvedena oslobodilačka i časna pobeda za pravilan cilj", rekla je Grabar Kitarović.

Uz poseban pijetet iskazan prvom predsedniku i poglavniku Franji Tuđmanu, Grabar Kitarović je rekla da je Hrvatska "Olujom" dokazala svoju odlučnost da bude slobodna država, ali i sposobnost da bude suverena.

Ukazujući na, kako je rekla, ogromne benefite od "Oluje", istakla je da je ta akcija imala i veliko međunarodno značenje, "jer je sprečila genocid kakav su u Srebrenici učinile snage VRS".

Navela je i da hrvatski narod ne zaboravlja da su u oslobađanju zemlje učestvovali i brojni Srbi, koji su Hrvatsku videli kao svoju domovinu.

"Ulazak Srbije u Evropsku uniju interes je i Hrvatske i Srbije. Želimo da verujemo da smo naporima u proteklim mesecima napravili pomak u međunarodnim odnosima", rekla je Grabar Kitarović i obećala podršku Srbiji za ulazak u EU.

"Oluja" je, navela je, i poruka koliko je važno imati dobru i dobro opremljenu vojsku iako Hrvatska nije ugrožena kao članica NATO-a, jer može računati na solidarnost. Ipak, istakla je da Hrvatska mora biti spremna za "svako moguće ugrožavanje i odbranu" i najavila modernizaciju vojske.

Hrvatska predsednica je, kako prenosi Večernji list, navela i da je uverena da će među hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti s vremenom sazrevati svest "da ih je upravo 'Oluja' rasteretila stega velikosrpskih projekata".

Hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač istakao je da je vojna operacija "Oluja" veličanstvena pobeda hrvatskog naroda i šansa da se napokon krene u stvaranje bolje budućnosti. Lider HDZ-a Andrej Plenković poručio je da je izuzetno važno da se mladima u Hrvatskoj kroz obrazovni sistem prenesu "ključne vrednosti domovinskog rata".

Inače, u prisustvu hrvatskog državnog vrha i ove godine u Kninu je svečano obeležena godišnjica vojno-policijske akcije "Oluja", koju Hrvati slave kao Dan pobede i domovinske zahvalnost i Dan branitelja. Svečanost je počela podizanjem šahovnice na tvrđavi u Kninu.

Tom prilikom rečeno je da je u "Oluji" učestvovalo oko 200.000 hrvatskih vojnika, te da je za 84 sata oslobođeno više od 10.000 kvadratnih kilometara, a proterano je više od 200.000 Srba, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Pred početak centralne proslave centrom Knina prodefilovali su vojni orkestar i bajkerske grupe iz cele Hrvatske. Proslavu su upotpunili naleti vojnih aviona, ispaljivanje počasnih plotuna, a nastupila je i akrobatska grupa "Krila Oluje". Nakon mise u Crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zaveta slavlje se nastavlja kulturno-sportskim manifestacijama.

Za večeras je predviđeno održavanje koncerta "Pobjeda za heroje", na kojem će nastupati pevač nacionalističkih pesama koje veličaju ustaštvo i fašizam Marko Perković Tompson. Koncert Tompsona će prenositi hrvatski javni servis, a novac prikupljen na toj manifestaciji biće uložen u obnovu Vodotornja u Vukovaru. Na kraju svečanosti biće upriličen vatromet.

U Kninu je prisutan veliki broj pripadnika policije i vojske, ali i veliki broj građana.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво