Francuska ilegalno naoružavala Hrvatsku

Francuska kontraobaveštajna služba (DST) optužena je za trgovinu oružjem sa Hrvatskom između 1991. i 1995. godine, uz saglasnost Jelisejske palate, sedišta šefa francuske države, piše list "Liberasion".

U tekstu o "aferi tajne prodaje oružja Hrvatskoj", kojom se bavila francuska obaveštajna služba u vreme dok je na snazi bio embargo UN na isporuku oružja bivšoj Jugoslaviji, navode se detalji slučaja koji čak zadiru u francuske državne interese.

Detalji o ilegalnoj prodaji oružja izašli su u javnost na suđenju u Parizu, u "slučaju Marina Tomulića", sina jednog od najbližih saboraca bivšeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Tomulić je ispričao "Liberasionu" da mu je Tuđman poverio održavanje specijalnih odnosa sa Parizom.

Tomulić objašnjava da je bio zadužen za nabavljanje naoružanja za Hrvatsku koje je dolazilo iz francuske filijale, kao i da su ga 1991. godine kontaktirali agenti DST sa kojima su bili prodavci oružja.

"Predložili su mi da uspostavimo direktan kontakt sa hrvatskim vlastima kako bi nam isporučili oružje koje nam je potrebno", tvrdi Tomulić.

Tadašnji direktor DST je odbacio ove optužbe.

Služba DST (Direktorat za nadgledanje teritorije), bila je zadužena za osmatranje unutrašnjih prilika i njene aktivnosti nisu smele da pređu nacionalne granice.

Prodavcu oružja četiri godine zatvora

"Liberasion", u tekstu objavljenom u petak, podseća da je trgovina oružjem između Francuske i Hrvatske bila predmet još jednog slučaja iz maja ove godine, kada je prodavac oružja Žak Mesje osuđen na četiri godine zatvora zbog ilegalne isporuke oružja Zagrebu.

Tomulić, međutim, tvrdi da je Mesje bio samo izvršilac, a da su iza ove trgovine "stajali DST i francuske vlasti" i navodi da su cene isporučenog oružja uglavnom bile niže od onih u katalogu.

"Liberasion" prenosi fotokopiju pisma iz 1992. godine koje je tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Hrvatske Ivanu Jarnjaku uputio predsednik Društva za izvoz ministarstva unutrašnjih poslova Francuske, u kojem je reč o isporuci opreme za hrvatsku policiju.

Tomulić tvrdi da je njegov život u opasnosti zbog toga što je tužiocima u Zagrebu otkrio detalje ove trgovine.

Pre dve godine, Tomulić je podneo tužbu za pokušaj ubistva, u kojoj je naveo imena jedanaest osoba, među kojima su hrvatski kriminalci, razni posrednici, ali i dva agenta DST.

Hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću, sud u Zagrebu je odredio kaznu od 10.000 evra na ime odštete Tomulićevom advokatu Ivanu Jurasinoviću, zbog javne uvrede.

Mesić je, nakon što je hrvatska štampa pisala o tužbi koju je ovaj advokat podneo zastupajući Tomulića, izjavio da bi "Jurasinović trebalo da se leči u psihijatrijskoj bolnici".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво