Putin u Sloveniji

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u Ljubljanu i odmah krenuo ka Ruskoj kapelici na alpskom prevoju Vršič gde je, zajedno sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, prisustvovao ceremoniji povodom obeležavanja stogodišnjice izgradnje Ruske kapelice na tom prevoju. Putin i Pahor su polaganjem venaca otkrili spomenik ruskim i sovjetskim vojnicima koji su stradali u Sloveniji u oba svetska rata. Kako piše "Sputnjik", Putin će Sloveniji ponuditi saradnju u naftnoj industriji.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da se Rusija i Slovenija slažu da je revizija istorije nedopustiva i da će udružiti napore u cilju jačanja bezbednosti u Evropi i svetu.

Putin je zahvalio slovenačkim vlastima, članovima Društva slovenačko-ruskog prijateljstva, javnih organizacija i svim Slovencima na očuvanju zajedničke istorije i sećanja na ruske državljane čija je sudbina vezana za tragične događaje na slovenačkoj teritoriji, prenosi Tas.

"Hvala na iskrenom stremljenju i naporima u cilju učvršćivanja temelja evropskog jedinstva, na kojima bi budućnost Evrope trebalo da bude izgrađena", istakao je ruski predsednik.

Putin, koji danas boravi u jednodnevnoj poseti Sloveniji, učestvovao je na ceremoniji povodom obeležavanja stogodišnjice izgradnje Ruske kapelice, koju je nazvao "simbolom rusko-slovenačkog prijateljstva i zajedničkog stremljena ka miru i prosperitetu".

Slovenački predsednik Borut Pahor istakao je da je ova ceremonija okupila one kojima je stalo do mira, prenosi STA.

"Mi verujemo da su rat i mir uvek predmet političke odluke. Odbacujemo ideju da je rat neizbežan. Prihvatamo odgovornost za mirno rešavanje svih sporova. Želimo trajni mir", poručio je Pahor.

Pahor je poručio da borba protiv savremenog terorizma zahteva da se prevaziđu neslaganja i da se ujedine snage čitavog slobodoljubivog sveta.

"Bezumni teroristički napadi u Francuskoj, Nemačkoj, Rusiji i drugim zemljama izazivaju uznemirenost, a problem savremenog terorizma je u njegovoj nemilosrednosti, besmislenosti i besciljnosti. To nasilje nema politički program o kojem bi se moglo pregovarati ili dogovarati se mirnim putem. Bez obzira na to nećemo se predati", rekao je Pahor.

Uspostaviti dijalog nije lako, ipak cilj ima životni značaj, dodao je Pahor.

"Dužni smo da tražimo u nađemo način za uspostavljanje trajnog mira i bezbednosti", zaključio je Pahor.

Ceremoniji su prisustvovali visoki slovenački zvaničnici, među kojima članovi Kabineta na čelu sa premijerom Mirom Cerarom, predsednik parlamenta Milan Brglez, predsednik Nacionalnog saveta Mirja Brvar, ali i bivši zvaničnici uključujući nekadašnje predsednike Milana Kučana i Danila Tirka i bivšu premijerku Alenku Bratušek.

Bivši predsednik Slovenije Milan Kučan je izjavio da od posete očekuje još bolje odnose između dve države.

Kučan je izjavio da se Rusija opravdano oseća ugroženom zbog postavljanja oružja NATO-a na njene granice.

Sa aerodroma "Brnik", gde je Putinov avion stigao sa jednosatnim zakašnjenjem, predsednik je ka Vršiću otišao u koloni automobila u pratnji svojih ministara, među kojima je i ministar za komunikacije Nikolaj Nikiforov.

Za danas su planirani i razgovori Putina sa slovenačim državnim vrhom, tokom kojih će, kako je ruski predsednik danas najavio, biti reči o "novim obećavajućim projektima u cilju unapređenja celokupnih odnosa između dve zemlje", a potom su predviđene i izjave za medije.

Očekuje se da tokom razgovora posebna pažnja bude posvećena saradnji u trgovinsko-ekonomskoj sferi, kao i razmeni mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim problemima.

Ovo je, inače, treća poseta Putina Sloveniji, sa kojom Rusija ima i odličnu saradnju na planu ekonomije.

Uprkos evropskim sankcijama, Slovenija nije prekidala saradnju sa Rusima, a u planu su mnogi projekti koji će tek biti realizovani, navode agencije.

Putin, koji je u nezvaničnu posetu došao povodom stote godišnjice Ruske kapelice na Vršiču, danas je na ljubljanskom groblju Žale otkrio spomenik ruskim žrtvama u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Putin i Pahor su polaganjem venaca zvanično otkrili spomenik ruskim i sovjetskim vojnicima koji su stradali u Sloveniji u oba svetska rata, a koji je opisan kao prvi te vrste izvan Rusije, prenosi slovenačka agencija STA.

Vence na spomenik položili su i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i predstavnik ruske zajednice u Sloveniji.

Monument se sastoji od osam belih mermernih stubova koji su polukružno raspoređeni, a imena 3.000 vojnika ubijenih na slovenačkoj teritoriji su urezana u mermeru, prenosi STA.

Inicijativu za postavljanje spomenika pokrenuli su Putin i Pahor 2011. godine kada su se sreli kao premijeri.

Nakon inauguracije spomenika, dvojica lidera su se uputila na Brdo kod Kranja, gde će razgovarati u četiri oka, nakon čega će uslediti radna večera na kojoj će prisustvovati i najviši slovenački zvaničnici, navodi STA.

Na Vršiču je održana i pravoslavna molitva, koju je predvodio predstavnik Moskovske patrijaršije, mitropolit Hilarion.

Rusku kapelicu na prelazu Vršič, najvišem u Sloveniji (1.611 metara) izgradili su 1916. godine ruski ratni zarobljenici u Prvom svetskom ratu, u znak sećanja na svoje drugove koje je marta te godine, odnela snežna lavina dok su gradili put preko Vršiča.

Od januara 1993. Društvo Slovenija-Rusija, Opština Kranjska Gora i Ambasada Ruske Federacije u Sloveniji svake poslednje nedelje u julu, na dan Svetog Vladimira, organizuju svečanost kod Ruske kapelice gde dođe i veliki broj građana Slovenije.

Kako piše Sputnjik, Putin će Sloveniji ponuditi saradnju u naftnoj industriji.

Razgovaraće se o proširivanju mreže gasovoda u Sloveniji i uključivanje ruskih kompanija naftne i gasne industrije u maloprodajnu mrežu prometa.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво