SDF i DSS: Dan ustanka u Srbu iskorišćen u dnevnopolitičke svrhe

Nakon što je Srpski demokratski forum ocenio da je srpska i šira lokalna zajednica, u jučerašnjim događanjima u Srbu, povodom obeležavanja Dana ustanka naroda Like, iskorišćena u jeftine dnevnopolitičke svrhe, danas se oglasio i Demokratski savez Srba porukom da je neprihvatljivo da se težak položaj srpske zajednice koristi zarad interesa pojedinaca.

U saopštenju DSS-a, prenosi Hina, navodi se da građani pritom trpe tiraniju marginalnih desnih grupa.

Navodi se da su meštani Srba 27. jula bili izloženi nepotrebnom pritisku, a da su pojedinci to iskoristili za ličnu promociju i da se tih meštana neće setiti do narednog 27. jula.

Srbi i Hrvati antifašisti obeležili su u sredu Dan ustanka naroda Like koji je protekao u senci incidenata, provokacija, uvreda i ustaških pokliča "Za dom spremni" od pristalica Autohone Hrvatske stranke prava.

Predsednik DSS-a Jovica Radmanović je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima pozvao da se prestane sa takvom praksom koja je prisutna godina.

"Omalovažavanje vremena i borbe koji su nam pružili današnju slobodu je sraman čin, kao što je i zloupotreba antifašizma u Hrvatskoj radi ličnih interesa takođe sraman čin", poručio je Radmanović.

Predsednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula poručio je juče da se ljudi koji organizuju događaje, poput ovog u Srbu, moraju zapitati kako bi se osećali da neko ispred njihovog prozora čini nešto što stvara napetost između njih i njihovih suseda.

"Neka se zapitaju i kako bi se osećali da proces pomirenja svakodnevno žive, a onda im ga neko uzurpira na jedan dan i sasvim ugrozi njegovu dinamiku", navode iz SDF-a.

Naglašavaju i da 20 godina od Domovinskog rata još uvek nisu rešena neka od osnovnih humanitarnih i socijalnih statusnih pitanja pred srpskom zajednicom.

"Istovremeno, u lagodnom okruženju zagrebačkih kancelarija i budžetskim novcem iznajmljenih hotelskih sala vode se sastanci i razgovori o pomirenju", dodaju i pozivaju institucije, ali i aktere civilnog društva u Hrvatskoj da ulože ozbiljnije napore u stvarni proces pomirenja i rešavanje statusnih pitanja, umesto da, kako navode, skupljaju političke bodove po cenu tuđe sigurnosti i stabilnosti, prenela je Hina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво