Hrvatski Vrhovni sud ukinuo presudu Glavašu

Presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Branimir Glavaš osuđen na kaznu zatvora zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. danas je ukinuo Vrhovni sud Hrvatske. Reč je o slučajevima "Garaža" i "Selotejp". Ukidanje presude stvara osnovu za pozitivan ishod procesa, ističe Glavaš.

U obrazloženju presude objavljene na internet stranicama Vrhovnog suda navodi se da se prihvataju žalbe Glavaša i drugih osuđenih u tom slučaju, pa se prvostepena presuda u celosti ukida i predmet upućuje Županijskom sudu u Zagrebu na novo suđenje.

Presuda je ukinuta zbog bitnih povreda krivičnog postupka, između ostalih i zbog tvrdnje zagrebačkog suda da Hrvatska u vreme kada su zločini počinjeni nije bila u međunarodnom oružanom sukobu.

Do novog postupka došlo je pošto je Ustavni sud početkom prošle godine ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš bio osuđen na osam godina zatvora i slučaj vratio na novo odlučivanje.

Protiv njega je ostala na snazi prvostepena presuda od deset godina zatvora na koliko je osuđen zbog ratnih zločina u slučajevima poznatijim kao "Garaža" i "Selotejp".

Vrhovni sud je o toj presudi odlučivao na trodnevnoj sednici početkom juna.

Do prošlogodišnje odluke Ustavnog suda, Glavaš je više od pet godina proveo u zatvoru u Mostaru u BiH, gde je završio pošto je uoči izricanja prvostepene presude u Hrvatskoj pobegao u susednu državu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

Branimir Glavaš je prvostepeno osuđen za ubistva više srpskih civila, od kojih su neki bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta. Neke od žrtava su u garaži Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku, na čijem čelu je bio Glavaš, bile prisiljene da piju kiselinu iz akumulatora.

Ustavni sud je u obrazloženju odluke o ukidanju pravosnažne presude Glavašu, među ostalim, naveo da je Vrhovni sud pogrešio kad je na zločine počinjene nakon međunarodnog priznanja Hrvatske primenjivao odredbe Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba.

Predstavnica Tužilaštva zatražila je strože kazne za šestoricu optuženih tvrdeći da Sud prilikom određivanja kazne nije vrednovao sve okolnosti.

Glavaš: Ukidanje presude stvara osnovu za pozitivan ishod

Branimir Glavaš je rekao da ukidanje presude u celini stvara "realne osnove" da se pravosudni proces za njega završi pozitivno.

"Veoma sam zadovoljan što je prvostepena presuda iz 2009, kojom sam bio osuđen na 10 godina zatvora, ukinuta, i to u celini, a ne samo pojedini segmenti, nego u potpunosti, što stvara vrlo realne šanse i osnove da pravosudni proces završi pozitivno kad dođe do ponavljanja prvostepenog postupka", izjavio je Glavaš za Novu TV, a prenela agencija Hina.

Vrhovni sud je od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima, a Glavaš očekuje da bi to moglo da se dogodi krajem jeseni ove godine.

Na pitanje novinara da li i dalje smatra da je suđenje bilo pod uticajem Hrvatske demokratske zajednice, Ive Sanadera i Vladimira Šeksa, Glavaš je rekao da je HDZ predvođen tim ljudima pokrenuo postupak i represivni aparat, od policije, državnog tužilaštva do tajnih službi.

"Kada nešto uđe u pravosudnu kolotečinu, to je žrvanj koji melje i koji se jednostavno ne može zaustaviti", istakao je Glavaš, dodavši da je reč o politički pokrenutom i montiranom političkom procesu.

"Ustavni sud je nakon četiri godine i četiri meseca ukinuo drugostepenu presudu, a sada je Vrhovni sud ukinuo i prvostepenu, što potvrđuje moju argumentaciju i što mi s pravom uliva veru i nadu u optimizam da će se ponovljeni postupak završiti pozitivno za mene", napomenuo je Glavaš, koji očekuje pravičan postupak, bez uticaja politike.

"Da ne očekujem, ne bih se vratio u Hrvatsku i nastavljao pravnu bitku za dokazivanje svoje nevinosti, koja traje punih 10 godina, a spreman sam da izdržim još 10 godina da se utvrdi i dokaže istina", rekao je Glavaš.

Uveren je da će u tome uspeti, što mu je, kako tvrdi, "obaveza radi porodice, prijatelja i hrvatskih branitelja, koji su u njega verovali svih ovih 10 godina" i zbog toga da pokaže da je "domovinski rat čist kao suza".

Povodom skorih izbora, Glavaš je poručio HDZ-u da, zahvaljujući ukidanju presude, sada može da najavi da će aktivno učestvovati u predizbornoj kampanji i izbornom procesu, najverovatnije u 4. izbornoj jedinici.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво