Kovač: Nota Srbije jeftin napad koji podseća na Miloševića

Pozivamo vlasti u Srbiji da se u javnom obraćanju koriste racionalnim, razumnim rečnikom, poručio je šef hrvatske diplomatije Miro Kovač.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač rekao je da protestna nota Srbije zbog poništavanja presude kardinalu Alojziju Stepincu, koja je uručena hrvatskom ambasadoru u Beogradu, predstavlja jeftin napad i pokušaj destabilizacije Hrvatske "u osetljivom trenutku, nakon raspuštanja Sabora i pre proslave 'Oluje'".

"Recept iz 1990. godina, podseća na vremena Slobodana Miloševića i veliku srpsku agresiju. Pozivamo vlasti u Srbiji da se u javnom obraćanju, kada komuniciraju sa svojom javnošću i sa susednim državama, koriste racionalnim, razumnim rečnikom", rekao je Kovač, prenosi N1.

Tvrdi da su u noti izrečene izmišljotine i lažni citati koji se tiču kardinala Stepinca i da je to neprihvatljivo.

"Znamo da je kod nas Stepinac bio mučenik, mi takav rečnik odbacujemo. Želimo sa Srbijom da gradimo normalne dobrosusedske odnose, ovakav način ne doprinosi tome", rekao je Kovač.

Srbija, prema njegovom mišljenju, sada ima šansu da se promeni i da krene ka EU.

"Mi smo u Hrvatskoj mnogo toga promenili i Srbija ima tu šansu", naveo je Kovač, koji kaže da Srbija treba da prestane sa takvim "neukusnim jeftinim napadima koji podsećaju na Slobodana Miloševića".

Kovač, koji je danas predsedavao prvom sastanku Komisije hrvatske vlade za praćenje sprovođenja prelaznih merila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o pristupanju Srbije EU, rekao je da će ti sastanci biti redovni i da će se "poslu pristupiti racionalno i efikasno".

Kovač i Šprlje: Hrvatska nije bazirana na NDH

Kovač i ministar pravde Ante Šprlje osudili su proustaške izgrede u Srbu i poručili da Hrvatska nije zasnovana na ideologiji komunizma, fašizma i nacizma.

Obeležavanje godišnjice antifašističkog ustanka u Srbu, u organizaciji SNV-a i SABA, proteklo je u senci niza incidenata, pretnji i provokacija pripadnika proustaške Autohtone – Hrvatske stranke prava i njihovih pristalica.

"Hrvatska je zemlja koja ima Ustav u kojem jasno stoji da Hrvatska nije zemlja zasnovana na ideologiji komunizma, fašizma i nacizma. Mi smo zemlja koja je izborila svoju slobodu i koja je svoj prvi demokratski ustav usvojila za Božić i vrednosti tamo upisane su poznate – vladavina prava, sloboda, poštovanje prava manjina, žena... To su vrednosti na kojima je Hrvatska zasnovana", rekao je Kovač.

Što se tiče odnosa prema fašizmu, Hrvatska ima praznik koji se zove Dan antifašističke borbe, rekao je Kovač i dodao da ne želi da ulazi u politizaciju današnjeg datuma.

Fašističke povike i simbole osudio je i Šprlje, prenosi N1.

"Hrvatska nije bazirana na NDH, nismo sledbenici NDH niti smo je kao država prihvatili u smislu pravne istorije. Hrvatska je osnovana na vrednostima 'domovinskog rata'", gde smo se borili protiv nacionalističkih, komunističkih i fašističkih ideologija. Na tim temeljima ćemo se i dalje razvijati", rekao je ministar pravde.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво