Hrvatska će tek obavestiti branitelje koje potražuje Srbija

Hrvatske vlasti će tek narednih dana, pet godina nakon što im je Srbija dostavila spisak sa imenima 43 branitelja, početi te ljude da obavveštava da ih Beograd potražuje zbog sumnje da su počinili ratne zločine, prema Zakonu o nadležnosti za područje bivše SFRJ.

Hrvatskoj je taj spisak iz Srbije dostavljen 2011. godine. Ministar branitelja Tomo Medved priznao je da je greška što branitelji o optužnicama nisu obavešteni onda kada su one dostavljene Hrvatskoj, javila je Hina.

Medved je rekao da je, kako se tako nešto ne bi ponovilo, sa Ministarstvom pravosuđa Hrvatske dogovor da se te optužnice dostave Ministarstvu branitelja kako osobe kojih se to tiče bile pravovremeno obaveštene.

Medved je naveo da resor na čijem je čelu traži pravne mogućnosti za pobijanje tih optužnica, koje su, kako smatra, za Hrvatsku apsolutno neprihvatljive.

Vlasti u Hrvatskoj traže od Srbije da izmeni zakon koji, prema njihovom mišljenju, Beogradu daje široka ovlašćenja koja mu ne pripadaju.

Zagreb smatra da Srbija ne može da ima nikakve nadležnosti nad hrvatskim braniteljima na teritriji Hrvatske.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи