Mađarska neće otvoriti granice za migrante

Glavni savetnik premijera Mađarske za unutrašnju bezbednost Đerđ Bakondi rekao je da mađarska vlada neće popustiti pred pritiskom da otvori granice za migrante. Grupa migranata u pograničnoj zoni Horgoš-Reske nastavljaju štrajk glađu.

Sto trideset od oko 400 migranata koji su krenuli iz Beograda stiglo je u nedelju u pograničnu zonu Horgoš–Reske i traži da pređe u zapadnu Evropu preko Mađarske.

Lider grupe migranata koji štrajkuju rekao je da se štrajk glađu nastavlja. Migranti sede 500 metara od kampa i ne žele da uđu u kamp i prihvate hranu.

Migranti su stavili hranu na gomilu i odbijaju da je uzmu, javlja dopisnik RTS-a. Grupa se polako osipa pošto teško ko može da izdrži vrućinu bez hrane i sa malom količinom vode.

Jedan migrant je kolabirao i trenutno je u subotičkoj bolnici, a takođe je i jedna žena preneta u bolnicu zbog napada.

Njihovi zahtevi su i dalje isti i poručuju da će ostati tu i da se nadaju da će ih razumeti i shvatiti njihov položaj.

Migranti su se obratili ministru Aleksandru Vulinu, a on ih je zamolio da budu strpljivi i da budu u prihvatinim centrima gde imaju sve uslove za normalan život. Rekao je i da će Srbija i dalje biti humana ali da neće dozvoliti nemire, jer to nije po zakonima.

U celoj gužvi oko štrajka glađu migranata jedan detalj je ostao nezapažen, a to je da su migranti svećama ispisali reči Kabul i Minhen i tako odali poštu svim žrtvama terorizma.

Migranti, uglavnom iz Avganistana i Pakistana, počeli su štrajk glađu u znak protesta zbog oštrijih mađarskih propisa o prelasku granice, prenosi mađarska agencija MTI.

Đerđ Bakondi je rekao da proteste poput ovog često ne organizuju sami migranti već organizacije civilnog društva koje žele da izvrše pritisak na mađarsku vladu da otvori granice "i pusti sve da prođu" do Austrije. 

"To se neće dogoditi", rekao je Bakondi.

Prema njegovim rečima, nijedan od 130 migranta koji su stigli u nedelju nije podneo zahtev za azil mađarskim vlastima.

U noći između nedelje i ponedeljka ukupno 166 ljudi je pokušalo da pređe južnu granicu Mađarske ilegalno, dodao je Bakondi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво