Pastor obećao mobilizaciju glasača za referendum u Mađarskoj

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor obećao je u ime čelnika stranaka mađarske nacionalne manjine u zemljama regiona Karpatskog basena da će mobilisati svoje zajednice za učešće na referendumu u Mađarskoj o obaveznim kvotama Evropske unije za prihvat migranata.

Mađarski predsednik Janoš Ader zakazao je za 2. oktobar referendum o prihvatanju ili odbijanju obavezujućih kvota Evropske unije za prijem migranata, a Pastor je dodao da su mađarske stranke u obavezi da pozivaju glasače da 2. oktobra odbace "briselsku politiku naseljavanja", preneo je sajt Vajma.info.

"Svi mi imamo pravo da odlučimo sa kim i na koji način hoćemo da živimo i ne mogu nam se nametnuti odluke koje ne prihvatamo. Na prvi pogled je referendum unutrašnja stvar Mađarske, ali pošto smo jedna nacija, unutrašnja stvar Mađarske je stvar sviju nas", naglasio je Pastor.

Predstavnici prekograničnih mađarskih stranaka i organizacija koje imaju podršku aktuelne mađarske vlade su u zajedničkoj izjavi osudili "pogrešnu imigracionu politiku Evropske unije i nametnuto naseljavanje".

Pastor je, kako navodi mađarska državna novinska agencija MTI, u ime ostalih partijskih čelnika iz Karpatskog basena rekao da je pomenuta deklaracija zauzimanje vrednosnog stava, jer se svi potpisnici zalažu za opstanak Evrope sa hrišćanskim korenima i odbacuju osporavanje suvereniteta država.

Na tradicionalnom Balvanjoškom slobodnom univerzitetu u Erdelju u Rumuniji su osim predstavnika mađarske vlade i vladajućeg Fidesa učestvovali predstavnici SVM, Zakarpatskog mađarskog kulturnog saveza, Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj, Partije mađarske zajednice (Slovačka), Erdeljske mađarske narodne partije, Mađarske građanske partije (Erdelj, Rumunija) i Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво