EU traži od RS da i u Ustavu ukloni smrtnu kaznu

Ukidanje smrtne kazne u BiH jedan je od glavnih ciljeva politike ljudskih prava EU i ta obaveza se odnosi na svaku zemlju koja teži ka članstvu u EU, rečeno je banjalučkim "Nezavisnim novinama" u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu.

"Mi smo apelovali na vlasti u BiH, posebno u RS, gde Ustav još propisuje smrtnu kaznu za najteže zločine, da osiguraju potpuno ukidanje smrtne kazne. U tom pogledu, Izveštaj o BiH za 2015. godinu podvlači da je potrebno ukinuti odredbu o smrtnoj kazni u Ustavu RS", istakla je portparolka Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović.

Ona je dodala da EU i dalje ističe potrebu da se ponovo pokrenu procedure izmene Ustava RS, kao i da su svesni da je BiH smrtnu kaznu ukinula 1997. godine, kao i činjenice da Krivični zakon RS ne predviđa ovu kaznu.

Nezavisne navode da u Narodnoj skupštini RS ističu da odgovornost za činjenicu da se smrtna kazna i dalje nalazi u Ustavu entiteta ne leži na parlamentu, već na Klubu Bošnjaka u Veću naroda RS.

Podsećaju da su poslanici prilikom izmena Ustava RS glasali za ukidanje smrtne kazne u paketu sa još 28 amandmana, kao i da je taj dokument u potpunosti prošao skupštinsku proceduru.

Mujo Hadžiomerović, šef Kluba Bošnjaka u Veću naroda RS, kaže za Nezavisne da je Klub učinio sve da smrtna kazna bude uklonjena iz Ustava, ali prema njegovoj tvrdnji "nema razumevanja srpskih predstavnika".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво