"Politiko": Ukidanje presude Stepincu dodatno će zategnuti odnose Hrvatske i Srbije

Američki list "Politiko" ocenio je povodom ukidanja presude iz 1946. Zagrebačkom kardinalu Alojziju Stepincu, da će ta odluka hrvatskog suda "vrlo verovatno dodatno pojačati zategnutost sa susednom Srbijom koja se snažno protivi nastojanjima Hrvatske da Stepinac bude proglašen za sveca".

Politiko navodi da se "Stepinac, koji je najpre podržavao pronacistički ustaški režim u Drugom svetskom ratu, pri kraju oglasio kritikujući genocidnu politiku tog režima koji je počinio hiljade ubistava".

U izveštaju američkog dnevnika dodaje se da je u petak sud u Zagrebu ukinuo tu presudu i sudija Ivan Turudić prvobitnu presudu nazvao "pokušajem odmazde prema Stepincu, čime su grubo narušena načela bivšeg i sadašnjeg krivičnog prava".

Politiko dodaje da je "posle pobede komunističkih partizana u ratu u Jugoslaviji, Stepinac izveden pred sud 1946. i osuđen na zatvor zbog kolaboracije. Navodi se i da su "njegovi kritičari isticali da je morao da mnogo više učini da zaustavi ustaški režim koji je ubijao Jevreje, Srbe i Rome".

Zagrebački kardinal Alojzije Stepinac bio je osuđen na 16 godina zatvora i prinudni rad zbog saradnje s nacističkim ustaškim režimom, a hrvatski sud u petak je ukinuo tu presudu ocenivši da su njom povređena pravila vođenja postupka.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво